Не могат да бъдат отстранявани от работа хора, които не

...
Не могат да бъдат отстранявани от работа хора, които не
Коментари Харесай

При локдаун: Без нови социални мерки

" Не могат да бъдат отстранявани от работа хора, които не са имунизирани, или работодателят да ги задължава да се имунизират. Има подадени сигнали за това в Инспекцията по труда. Може обаче работодателят да вкара някакви ограничения, където има скупчване на по-голям брой личен състав, с които да подсигурява, че има безвредна среда на работа и да бъде обезпечено здравето на служащите и чиновниците ". Това съобщи пред БНР служебният вицепремиер и министър на труда и обществената политика Гълъб Донев и акцентира:

" Не бива да се прекалява с това, че министърът на опазването на здравето е въвел зелен документ. Заповедта на министъра дава право на избор (ваксиниране, тестване, преболедуване - б.р.) и на публичните места, в случай че се позволяват единствено хора, които имат такива документи, може да се работи на 100% ".

Донев изясни, че служители, които нямат документ, а работят на място, където той се изисква, могат да употребяват заплатен или неплатен отпуск:

" Законодателството подсигурява, че за 2021 г. за 90 дни в неплатен отпуск не се нарушават осигурителните права ". 

Мярката 60:40 ще продължи да се ползва до края на годината за опазване на заетостта, уточни служебният вицепремиер и добави:

" При въвеждане на локдаун не се плануват нови обществени ограничения. Опитът демонстрира, че употребяваните до момента ограничения най-добре оказват помощ на бизнеса да резервира заетостта ". 

В предаването Донев разяснява, че няма да има софтуерно време за актуализация на бюджета.

" Проектът на бюджета за 2022-ра година ще бъде импортиран от служебното държавно управление в Народното събрание, когато то бъде формирано.... Екстремно харчене на пари (от остатъка - б.р.) в последните дни на календарната година при служебно държавно управление няма да се случи. Още е рано да се каже дали ще има остатък или недостиг, само че по-добрият вид е остатъкът да отиде за покриване на недостига в бюджета ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР