Не мога да си представя, че точно в сайт ще

...
Не мога да си представя, че точно в сайт ще
Коментари Харесай

Дъщерята на Георги Божилов - Слона алармира: В нета продават...

Не мога да си показва, че тъкмо в уебсайт ще се предлага достоверно платно на татко ми против смешни цени, съобщи Миа Божилова

В интернет уеб страниците за търговия е цялостно с имитации на произведения на татко ми. Това разгласи пред " Марица " дъщерята на огромния художник Георги Божилов (Слона) Миа Божилова.

Творби на най-големите български художници, включително и на Слона, се появиха измежду обявите за продажби на артикули втора употреба в нета и в OLX, както разкри кореспондент на вестника.

Картините са пуснати за обмен в уеб страницата за електронна търговия, като се оферират без гаранция за достоверност или съпътстващ ги документ.



Златю Бояджиев

От продавалника в нета ценителите могат да се снабдят с рисунка с туш на Златю Бояджиев за 495 лв., две картини на Георги Божилов-Слона на цени от 2000 и 12 500 лв., Дечко Узунов, Йоан Левиев, Давид Перец и още доста други. 500 лв. пък коства картина на Радул Шишков.

" Не мога да си показва, че тъкмо в уебсайт ще се предлага достоверна картина на татко ми. Лично аз доста пъти съм попадала на негови ментета, които се оферират за истински. Канили са ме да си кажа мнението, когато на някого са предложили сякаш творба на татко ми и напряко съм се ужасявала. Някои от тези ментета са скандално некадърни и даже неспециалист от пръв взор би ги разпознал.



Георги Божилов - Слона

Човек може да се ориентира даже по цените на предлаганите картини. Платно на татко ми и най-големият дилетант не би предложил за 2 хиляди лв.. Това е в пъти по-ниска цена от тази, за която се продават негови работи. Той не беше от най-продуктивните художници и по тази причина цените на негови картини порастват, а са и много търсени от колекционери, защото няма предложение. Дори на споменаваната цифра 12 500 лв. съгласно мен е мъчно да се открие истинска картина на Георги Божилов. А и не е съществено притежатели на шедьоври да ги оферират там, където се търгуват облекла и домашен уреди втора употреба.

Лично аз нямам визия кой рисува ментетата. Вероятно имат някакви рисувателни качества. Чувала съм за хора, които от разпространение на ментета вършат положителни пари, само че не ги познавам, а и не желая. Не знам какви санкции планува законодателството, само че съм скептична, че скоро някой ще урегулира пазара на художествени произведения и ще резервира правата на създателите и притежателите на техни произведения ", сподели още Миа Божилова.

Десетки картини на именити български художници се продават онлайн в OLX и съвсем никоя от тях не се предлага със документ за достоверност. В момента ценителите могат да си купят рисунка с туш на Златю Бояджиев за 495 лв., Дечко Узунов, Йоан Левиев, Давид Перец и кой ли още не.

Уникално предложение е първокласен албум на Кристо и Жан-Клод, публикуван в 1000 броя и подписан персонално от авангардиста. Той се предлага за 9000 лв.. Акварелите на Дечко Узунов са сред 1500 и 1700 лв.. Маслен портрет на Тодор Живков и Ленин - 50 лв..

Всичко това се търгува на юнашко доверие, гарнирано с някаква забавна история към придобиването им. 99% от картините, които се оферират в продавалника, са без документи - нямат документи за достоверност или за еднаквост. Ако поискаш от търговеца, ти споделят да сложиш каруцата пред коня - ще го създадем, само че откакто купиш картината.

Столичанин продава сега рисунка на Димитър Казаков-Нерон, за 3250 лв.. Творбата е от средата на 80-те години, когато художникът рисува сред 10 и 20 такива работи дневно. Не се предлага със документ за достоверност. „ Не съм вадил, само че мога да извадя. Купих я от различен човек и съм сигурен за себе си, че е оригинал. Кой ви е споделил, че би трябвало да се издават документи “, недоумява продавачът на Нерон.

Той изяснява, че документът за достоверност се издава от експерт по творчеството на съответния художник и този документ е друг от идентификацията на картината. Едната диплома коства 350 лв.. Другата е 30 лв. и се издава от комисия в Националния исторически музей.

„ Ментетата потеглиха оттова, че им вадят идентификации, а не документи за достоверност. За идентификацията се събира комисия от 5 души от НИМ, като в нея от време на време влизат секретарката и чистачката. По закон тя не е документ за достоверност, а за еднаквост - че дава отговор на фотографията и на размерите “, изясни продавачът. Ако купувачът упорства, ще получи документ след обзор от експерта по Димитър Казаков - Нейчо Дойчев. Това обаче може да стане, откакто стане сделката ", прецизира продавачът.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР