Не мога да си обясня как с едно зачеркване на

...
Не мога да си обясня как с едно зачеркване на
Коментари Харесай

Мая Манолова: Депутатите с едно зачеркване лишават шанс за човешки живот


Не мога да си обясня по какъв начин с едно задраскване на химикалката да лишиш от вяра за живот на дори единствено на един човек. Става дума за икономисване на единствено 25 млн. лв. на фона на 1 милиарда лв., които заплаща НЗОК. Това съобщи омбудсманът Мая Манолова, разяснявайки готвената мярка за мораториум върху финансирането на нови медикаменти от НЗОК (бел. ред. – главно медикаменти против онкологични, онкохематологични и ревматологични болести, които се предписват като втора и трета линия на терапия). По думите ѝ, 2% от болните в България имат потребност от такива медикаменти, с цел да живеят. Средно към 16-18 000 души умират годишно от рак в България, за две години това е числеността на българската войска, сподели още омбудсманът.

Манолова напомни, че преди две години беше основан специфичен орган, който да прави оценка дали ново лекарство е дейно. Сега какво ще го вършим, попита тя. Отделно е активността на лечебните заведения – надлимитните действия са на стойност 50 млн. лв., а в случай че не се помогне с 29 млн. лв. на общинските лечебни заведения, ще има банкрути. Отнема им се шансът да се преструктурират и да се спасят, уверена е Манолова. Недоумявам кой проблем решаваш с този мораториум. Да, надзор би трябвало да има, да няма роене на частни лечебни заведения, само че в този мораториум няма коментар, няма асортимент, възмути се Мая Манолова пред Българска национална телевизия. Вземат се лесни решения, при които сметката я заплащат пациентите, добави тя. На въпрос дали мораториумът върху новите медикаменти би издържал в съда, омбудсманът отговори: "Съмнявам се ". Да, ще обсъдя с екипа си възможностите и в случай че не мога по различен метод, бих сезирала Конституционния съд, закани се Манолова.

Отворено писмо Националната пациентска организация поддържа митингите против мораториума за финансиране от НЗОК на новите медикаменти, като се включи към апелите на всички пациентски организации. "Считаме, че на този стадий към момента не са употребявани всички механизми за усъвършенстване на разноските, без това да визира лекуването на пациентите, които се нуждаят от новаторски лечения. В тази връзка още един път призоваваме за отпадането на Мораториума, което е единственото допустимо решение в интерес на пациентите, решение, в унисон и с заявената от министър-председателя Бойко Борисов позиция по време на диалога му с холандския му сътрудник на 15 ноември, по отношение на равния достъп до медикаменти за всички европейски жители ". /actualno.com
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР