Не мога да разбера каква е ролята на българския парламент

...
Не мога да разбера каква е ролята на българския парламент
Коментари Харесай

Илхан Кючук за преговорите със Северна Македония: Трябва да се възстанови доверието

Не мога да схвана каква е ролята на българския парламент при избора или промяната на основния прокурор. В България и на всички места в цивилизования сявт има разделяне на управляващите. Това сподели в предаването "Още от деня " по Българска национална телевизия евродепутатът Илхан Кючук във връзка днешната обща декларация на партиите от ръководещата коалиция в Народното събрание, с която желаеха основният прокурор Иван Гешев да подаде оставка.

Той разясни, че Движение за права и свободи работи по конституционни промени, с които прокуратурата да бъде реформирана. Работата е в ход, работим с специалисти, с цел да е предлагането освен правно аргументирано, само че и публично задоволително.

По думите му позицията на Консултативния съвет за национална сигурност за Северна Македония затвърждава публичния консенсус сред политическите сили у нас. Виждам опция българското държавно управление да бъде доста по-активно в договарянията. Досега ни пречеше недобрата политическа конюнктура, съобщи Кючук.

Европутатът означи, че слагането на периоди е амбициозно, само че крие опасности. При един толкоз комплициран въпрос слагането на периоди няма да помогне за решаването на казуса, а ще докара до неговото задълбочаване. Избягването на съответни периоди е по-далновидната позиция, уточни той.

Според него при договарянията сред България и Северна Македония и основни са два диалога – за историята и за евроинтеграцията на Западните Балкани. Той разяснява, че диалогът за историята е кондензиран с огромна доза страст, а изводът от другия диалог - за вероятността, би трябвало да е, че страната ни има изгода от евроинтеграцията на Западните Балкани.

Трябва да бъдат открити вероятности и двете страни да вървят към участие на Северна Македония в Европейския съюз. Към днешна дата би трябвало да се възвърне доверието. Големият въпрос е по какъв начин българите да бъдат записани в конституцията на Северна Македония. България би трябвало да изиска европейски гаранции, че правата на българските жители ще бъдат предпазени. Разговорът за историята е малко по-трудно да бъде пояснен в Брюксел, само че диалогът за живите българи може да бъде пояснен и свестен в Брюксел доста по-лесно, сподели още Илхан Кючук.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР