Не мога да отговоря на въпросите дали Лукойл“ е упражнявал

...
Не мога да отговоря на въпросите дали Лукойл“ е упражнявал
Коментари Харесай

Експерт по горивата: Като свършват запасите от руски петрол ще разберем накъде ще тръгнат цените дългосрочно

Не мога да отговоря на въпросите дали „ Лукойл “ е упражнявал монопол или е продавал петролни артикули под себестойността им. Дали има такива обстановки ще се произнесат държавните ни органи.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

В момента цените на горивата са почти на равнищата отпреди войната в Украйна. При дизела цената е малко по-висока, само че това е обикновено, тъй като в този момент е по-търсен, в сравнение с преди войната. Очаквам тези цени да се задържат за известно време, а може и да станат малко по-ниски.

Края на март, началото на април ще разберем какво ще се случи по-генерално, когато запасите от съветски нефт, които се трупаха в Западна Европа бъдат изразходвани. Тога ще разберем по какъв начин ще се оправим с ембаргото върху съветския нефт.

В Западна Европа пробват да се доставят от Турция, от Близкия Изток или от Съединени американски щати. Проблемът е, че турските рафинерии преработват съветски недопечен петрол, т.е. купуват съветски модифицирани артикули. Другото нещо, което може да се случи е пазарът да не тръгне нагоре, Китай да не използва толкоз, колкото използваше.

Ако би трябвало да доставяме рафинерията ни с танкери, това ще е много по-скъпо и много по-трудно логистично. Имайте поради, че рафинерията би трябвало да работи в непрекъснат развой на работа. Тя не може да спре и да тръгне още веднъж. Така че на нас ни е нужен сигурен метод да заобиколим главния проблем - Босфора. Начинът, по който това може да се направи е, посредством този нефтопровод Бургас-Александруполис.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР