Не мога да не мина през процедурата и начина, по

...
Не мога да не мина през процедурата и начина, по
Коментари Харесай

Йордан Цонев към управляващите: Изумен съм как с лека ръка правите академичната общност зависима от Сорос

Не мога да не мина през процедурата и метода, по който се трансформира законът за бюджета.
Разбира се, считам, че това не е конституционосъобразно. Ако се вслушваме едни в други и не ръкопляскаме на това, което на нас ни е угодно, няма да се постанова да вършим взаимни отстъпки, нито да нарушаваме правилници, Конституция, закони и тъй наречените, тъй като въпреки всичко Народното събрание не е Ла Скала. Това съобщи зам.-председателят на Движение за права и свободи Йордан Цонев по време на дебатите за измененията в закона за бюджета, свързани със заплащането на университетските преподаватели. Предложението бе на „Има подобен народ“ и предвиждаше държавните университети да могат да получат плануваните 20 млн. лева за нарастване на заплатите на преподаватели без условия. След три часа диспути обаче планът бе отсрочен заради липса на кворум. Големият процедурен спор бе дали Народното събрание може да инициира промени в закона за бюджета или това е в пълномощията единствено на финансовия министър.

Би трябвало да знаем, че има Конституция, има закони, има устав и те би трябвало да бъдат спазвани без значение от това дали имаме интерес или не, сподели Цонев.

Но за какво се наложи, да се работи по този ред? Никой не бърка надълбоко в раната. Тук ставаше въпрос за една промяна, която да увеличи качеството на университетския, на атестационния развой и така нататък Всички сме уверени, че има потребност това да се случва, съобщи националният представител. И попита депутатите: „Вие обръщате ли внимание на метода, по който се случва? Вие смятате, че препоръчаното от министъра на просветата, господин учения, е методът, по който би трябвало да се увеличи качеството и на атестационния развой, и въобще на университетския развой.“.

Не, сътрудници, това е нова взаимозависимост от организациите на Сорос, безапелационен бе Цонев. И напомни условията за научни изявления за финансиране от неправителствени организации.

Защо никой не приказва за тези неща? От къде на къде един професор, един теоретичен служащ или един помощник, или изобщо един научен чиновник, ще би трябвало да зависи някакви частни неправителствени организации, които знаем и чии са. Сега още веднъж слагаме цялата академична общественост и кариерното й развиване да зависи единствено от това. Прощавайте, ние този развой го следим към този момент 25 години в България, съобщи Йордан Цонев.

Като стартира тук от тази естрада, да приказвам за зависимости от избрани кръгове и стартират подхилвания, вместо за стартират подсмърквания. Ето по тази причина поражда този проблем, сътрудници от Българска социалистическа партия. И когато се хващате за буквата на закона, на Конституцията, на правилника сте прави. Но всъщност, вие не би трябвало да подкрепите такава промяна на министъра на образованието, тъй като това не е промяна. Това е тотална взаимозависимост от едни кръгове и след това се чудите университетите, за какво не са български и не преподават нищо българско, възмути се националният представител от Движение за права и свободи.

Защо всеки, който желае, да има кариера ще пази идеите навръх тези хора, които не постоянно са нашите дела. Ако и да се кълнем в идентични полезности евроатлантически. Тук няма нищо общо с геополитическата ни ориентировка, безусловно нищо общо. От тази позиция, може да гледате и на нашето гласоподаване през днешния ден, от по дълбокия смисъл. Защото ние в случай че позволим такава промяна, ще ни създадат такива промени на всички места и в детската градина, сподели още Цонев. И добави: „Изумен съм от това по какъв начин с лека ръка пускате да се прокарват неща, които са надълбоко нездравословни за българското общество, за българското висше обучение, за академичната, научната сфера!“.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР