Не мога да кажа, че сезонът беше добър, това каза

...
Не мога да кажа, че сезонът беше добър, това каза
Коментари Харесай

Все още не са възстановени суми на клиенти за отменени пътувания през 2020 г.

" Не мога да кажа, че сезонът беше добър ", това сподели пред Българска национална телевизия Димитър Балтов, зам.-председател на УС на Обединение " Бъдеще за туризма ".

" Част от огромните комплекси останаха освен празни, само че и затворени заради обстоятелството, че единствено с български туристи няма по какъв начин да се запълнят тези огромни леглови бази, които разчитат главно на чартърни полети ", счита Балтов.

Според него, не по-различна е и обстановката с изходящия туризъм.

" Продължаваме да имаме проблем с невъзстановените суми за неосъществени пътувания на клиенти през 2020 година, от едни 15 милиона планувани за тази цел, не се усвоиха 5 - т.е. към 1/3, за което ние предупредихме, че ще се случи. Надяваме се с актуализацията на бюджета да се поправи тази неточност и да се възстановят тези суми ", посочи той.

Балтов изясни, че парите не са усвоени заради рестриктивните условия на програмата, от които не са могли всички туроператори да се възползват.

Темата с резултатите от миналия летен сезон разяснява и Румен Драганов, шеф на Института по оценки и разбори на туризма.

Той показа, че изразеното мнение от хотелиери, което чува по Черноморието е " не сме виждали подобен сезон ".

" Виждаме, че ограниченията оказват доста въздействие на пътуванията, само че в това време следим, че туристите не обръщат доста внимание на тези ограничения - преценяват се с условията за тест и съблюдават рестриктивните мерки, само че това не ги стопира. Феноменът е, че хората желаят да пътуват, да живеят и въобще не се преценяват с политическите ограничения ", сподели той.

" Определено политиците би трябвало да смъкват всевъзможни ограничавания във връзка с туризма - те са безусловно безсмислени ", счита Драганов.

Според Димитър Балтов обаче, зимният сезон сега е изцяло неразбираем поради неналичието на конкретизиране в изискванията за карантинирането на туристи и условията за проби.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР