Не много хора по света знаят, че най-старата книга и

...
Не много хора по света знаят, че най-старата книга и
Коментари Харесай

Къде се намира най-старата книга на кирилица и кой е нейният откривател

Не доста хора по света знаят, че най-старата книга и надписи на кирилица са на старобългарски и се съхраняват не къде да е, а в библиотеката на Ватикана. Тя е открита от доцент Трендафил Кръстанов, който е посветил дълги години безрезервна работа на делото на светите братя Кирил и Методий. В първите дни на 1982 година ученият прави откритието на своя живот

По това време той е старши научният помощник от Църковно-историческия и архивен институт при Българската Патриаршия и намира във Ватиканската библиотека най-стария дубликат на първата славенска книга. Ръкописът е на кирилица, на старобългарски език, писан през 10 век.
 Twitter блокира профилите на стотици българи, тъй като пишат на кирилица
Twitter блокира профилите на стотици българи, тъй като пишат на кирилица

Те са комплицирани с съветски ботове

Преди откриването на Ватиканското евангелие за най-стар ръкопис на кирилица се смятало Остромировото евангелие от Новгород, само че то е дубликат от български ръкопис и е основано 150 години по-късно.

По този мотив доцент Кръстанов предлага кирилицата да се назовава българска писменост освен у нас, само че и на интернационално равнище. Аргументите му за това са, че Според него, наше обвързване е да напомним на света, че Златният век на България поставя началото на общославянската литература и просвета.

Освен църковния ръкопис, във Ватикана са открити и истински всемирски надписи на старобългарски от 10 и 11 век.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР