Не мисля, че ще има новости в поведението на политическите

...
Не мисля, че ще има новости в поведението на политическите
Коментари Харесай

Доц. Стойчо Стойчев: Острите реплики между Борисов и Петков няма да разклатят сглобката

„ Не мисля, че ще има новости в държанието на политическите партии. Засега поръчките за някакви вътрешни разтърсвания няма да се осъществят.

Обективният интерес на ръководещото болшинство е да запази ръководството в този му тип, с цел да могат политиците да свършат работата, за която са се оповестили при започване на мандата “, това съобщи политологът доцент Стойчо Стойчев.

 

Политологът счита, че приоритетно за ръководещото болшинство ще бъде превъзмогването на проблемите с президента Румен Радев по отношение на основния секретар на Министерство на вътрешните работи, по-късно на ръководителите на службите.

 

„ Управляващото болшинство ще се заеме предпочитано с проблеми в законодателството, с цел да се махне президентът като съгласувателен орган в назначението на тези длъжности. Това ще бъде може би най – предпочитаната тематика.

 

Другата ще бъде спомагателните промени в Наказателния кодекс (НК) и в правилника за придвижване по пътищата – да се изчистят проблемите с лишаване на пътните транспортни средства на водачите, хванати с алкохол или опиати в кръвта.

 

Това са неща, които изискват съсредоточена работа, считам, че задоволително ангажирани ще бъдат парламентарните групи от ръководещото болшинство, с цел да се занимават с нещо друго най-малко в идващия месец.

 

След това стартира дейната предизборна акция за локалните избори, по този начин че до осъществяване на самите избори, а и малко след тях не считам да има разтърсвания, които радикално да промени парламентарната настройка “, сподели още Стойчо Стойчев, представен от БГНЕС.

 

Той разяснява, че в съдружната история на ГЕРБ постоянно е имало връзка с сътрудниците им през медиите и не счита, че острите реплики сред Борисов и Петков ще имат съществено отражение.

 

„ Било то сред Борисов и Радан Кънев, водачите на Реформаторския блок, Патриотичния фронт това се е случвало. Тези връзки сами по себе си не са водили до разпад на съдружните болшинства. Проблем за тях би пристигнал от друго място, а не от полемиката сред водачите “, акцентира политологът, след което посочи, че не счита да има фактори, които да допускат разпада на болшинството.

 

„ Обективният интерес на ръководещото болшинство е да запази ръководството в този му тип, с цел да могат да свършат работата, за която са се оповестили при започване на мандата. Алтернативата за различен кабинет в това болшинство ще пристигна, когато пристигна време за ротацията.

 

Според мен до ротация ще се стигне и тогава ще се приказва за проблемите в обединението всъщност, тъй като тази ротация ще съставлява избор на доверие за кабинета Габриел “, разясни специалистът.

Относно това дали спорът сред ръководещите и президента Радев ще се задълбочи, Стойчо Стойчев съобщи, че неразбирателството ще се позволи.

 

„ Конфликтът ще се позволи в интерес на ръководещите, които ще трансформират законите, които сега вменяват на президента пълномощия, които той не може да извършва, защото не споделя съответната отговорност, тъй като отговорността за резултатите от битката с престъпността и вътрешния ред носи държавното управление и всички чакат от него такива резултати.

 

Ако президентът пречи на държавното управление то да се оправи с тази работа, без да носи съответната отговорност пред жителите, то би трябвало да разполага и с такива пълномощия. Затова и допускам депутатите ще се занимават предпочитано с смяна в законодателството, с цел да отстранен президентската институция като съгласувателен орган от назначенията в службите и в Министерство на вътрешните работи “, изясни Стойчев.

 

На въпрос дали ще се стигне до конституционни промени, политологът изрази съмнение, че в тази парламентарна сесия ще има такива промени. „ Ако до такива се стигне, това ще бъде следващата година най-рано “, добави политологът Стойчо Стойчев.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР