Не мисля, че резултатите от изборите може да бъдат поставяне

...
Не мисля, че резултатите от изборите може да бъдат поставяне
Коментари Харесай

Хартиена бюлетина или машина: Как се отрази скандалът с устройствата на гласуването?

„ Не мисля, че резултатите от изборите може да бъдат слагане под подозрение, поради анулираните машини на първи тур от ЦИК, откакто е установен пробив “, съобщи в предаването „ Тази заран “, специалистът по конституционно право доцент Борислав Цеков.

Сериозна част от гласоподавателите са дали своят вот с „ Не поддържам никого “

По думите му огромният брой недействителни бюлетини на първи тур се дължи на изчезналата просветителна акция от страна на ЦИК и на самите партии, които не си образоват гласоподавателите.

„ Трябва да забележим къде какви машини употребяват. У нас би трябвало да се вкарат машини, които са с тъчскрийн, разпечатват бюлетината, само че в паметта на машина не се записва нито вота, нито се брои. После може да има сканиране, с цел да се избегне машинациите в СИК. Това може да се преодолее със сканиране “, акцентира Цеков.

Той уточни, че би трябвало да има и хартия, и машина, само че вторите трябвало да бъдат сигурни.

Ето каква е картината регионалните градове, в които се организира балотаж

„ Надявам се да има промени в Изборния кодекс, които да са в този момент, а не в 12 без 5 преди идващите избори “, сподели конституционният специалист.

Той уточни като пропуск в ИК, че когато човек отиде да гласоподава може да избере да гласоподава единствено за кмет на кметство или единствено за община или единствено за общински съвет, само че поставя автограф за всичко. По този метод, когато се броят бюлетините се отваряла вратата за операции.

Проследете с нас кметския избор в цялата страна

„ Ще им много рецензии, само че ще има един общ миг, който е, че монополярния модел у нас е разрушен. Вече по различен метод ще върви диалога за Изборния кодекс “, съобщи от своя страна преподавателката по конституционно право доцент Наталия Киселова.

По думите й анализът на изборите ще включва и държанието на ЦИК – както за разяснителната акция за гласуването и образованията на ОИК, по този начин и за това в какъв миг са показани методическите инструкции за членовете на СИК.

Балотажи се организираха в 21 региона, а главните конфликти бяха сред ГЕРБ и ПП-ДБ

Киселова уточни, че част от членовете на СИК не са сложили печати на бюлетините от машинното гласоподаване.

„ Въпросът за организацията не е единствено в това какъв брой рано са били планувани изборите. Забавянето във всяка една от етапите на подготовката докара до петък преди деня на размисъл да няма ясното дали ще се употребяват машини на първи тур “, сподели тя.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР