Не, категорично не го променя. Така управителят на НЗОК д-р

...
Не, категорично не го променя. Така управителят на НЗОК д-р
Коментари Харесай

Управителят на НЗОК: Наливането на пари не помага за отношението на лекарите

Не, изрично не го трансформира. Така шефът на НЗОК доктор Дечо Дечев призна, че наливането на пари в здравната система не трансформира отношението към пациентите от страна на медиците – поради така наречен пазарен модел, т.е поради клиничните пътеки.
Дечев посочи и, че няма нито едно предложение да се извадят избрани групи участници в модела на клиничните пътеки.
Действително се появи, че някои от участниците в този крайнодесен модел (т.е. пазарният) нямат място в него, акцентира лекарят пред Нова телевизия. Като образци шефът на НЗОК уточни общинските лечебни заведения, майчиното и детското опазване на здравето – съгласно него те не следва да се подчиняват на търговски правила в медицината.
Като причина за насъбраното напрежение Дечев видя отлагани във времето промени – поради липса на воля. Но запитан дали НЗОК не обръща внимание на аномалии – да вземем за пример, че в Пазарджик се поставят повече стендове, в сравнение с в София, отговорът беше, че нямало задоволително кадрови и експертен капацитет в Здравната каса. Вместо това, се проверявала документи и когато се засече нещо, следва търсене на външни специалисти. Отделно, Дечев видя роля и на пациентите – те също допринасяли за медицински измами и трябвало да търсят второ и трето мнение при диагноза, само че шефът на НЗОК призна и, че второ и трето мнение значи още харчене на пари от пациентите.
Дечев се оплака и, че Национален осигурителен институт и някои пенсионни фондове не заплащат дължимите здравни вноски, а се търсят пари единствено от НЗОК. Той съобщи и, че е обществена загадка, че в случай че бъдат приложени всички критерии за качество на съоръжение и личен състав, евентуално половината лечебни заведения щели да отпаднат. Дечев даде за образец Педиатрията – там, по думите му, били правени изключения през годините по избрани критерии, като не даде конкретнни параметри кои са критериите. И се усъмни, че нова болница ще помогне – тъй като се е нарушила връзката сред доболничната и болничната помощ. Какъв беше последният драматичен случай - с дете, поради който още веднъж се заприказва за статутът на Педиатрията, припомнете си в този материал!
За край шефът на НЗОК предизвести, че страната би трябвало да подсигурява съществуването на избрани, по-евтини медикаменти.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР