Не карайте на къси разстояния: ще си развалите двигателя! -

...
Не карайте на къси разстояния: ще си развалите двигателя! -
Коментари Харесай

Защо и кога кратките пътувания са вредни за автомобила

" Не карайте на къси дистанции: ще си развалите мотора! " - предизвестяват ни от професионални майстори от сервиза и опитни водачи.

" Карайте както желаете! Както и да е, след пет години ще дойдете при нас за нова кола ", възразяват им търговците на коли.

Ясно е, че няма доста смисъл да се вслушваме във всичко, изключително в последното, само че самият термин " малко пътешестване " е много неразбираем. Да кажем, че шофираш от у дома до работа на разстояние от 10 километра. Ще се смята ли това за малко такова пътешестване? Е, евентуално към момента не: 10 километра не са малко. А в случай че, да речем, 5 километра? Като цяло, дано разберем дали всичко е толкоз неприятно с късите пътувания, както ни плашат гаражните специалисти.

Какво се смята за малко пътешестване?

Някои производители на коли дават съответни насоки за това какъв брой дълъг маршрут се смята за малко пътешестване. Обикновено това е шофиране с обсег до 5-8 километра. Всичко повече несъмнено е дълго пътешестване, тъй че тези, които живеят на 10 километра или повече от работното си място, не би трябвало да се тормозят за това.

Но, може би, би било по-логично да не се опитваме да напаснем определението за " малко пътешестване " към някакви съответни дистанции, а просто да помислим какво не е наред при късото пътешестване и какви проблеми то основава на колата.

Очевидно е нездравословно за мотора да работи с масло, сгъстено от студено време, което основава прекалено търкане в цилиндровия блок. За автоматизирана скоростна кутия е нездравословно да работи с незагрета ATF течност заради същото ненужно натоварване, породено от нараснал вискозитет.

Оказва се, че не са нездравословни самите къси пътувания, а придвижването с течности, които не са загрети до оптимални работни температури. Тоест, в случай че приемем, че ще се направи малко пътешестване с топли масла, тогава въобще то не е нездравословно за колата!
 Как убиваме мотора на автомобила през лятото
Как убиваме мотора на автомобила през лятото

90% от водачите не знаят какви рискове за най-важната част от колата крият жегите

А времето за загряване на смазващите течности до работни температури непосредствено зависи от външната температура. Ако на открито времето е минус 10 или с още по-ниски градуси, тогава моторът надлежно ще загрее по-дълго и ще се охлади доста по-бързо. Това значи, че общата дълготрайност на нездравословните къси пътувания ще се усили: карали сте пет километра, моторът не е имал време да загрее изцяло и към този момент сте го изключили. След това, даже в случай че единствено половин час по-късно ще пътувате с колата, моторът още веднъж беше изцяло леден - и стартира ново " нездравословно " пътешестване...

През лятото всичко това е доста по-лесно. Двигателят се охлажда по-бавно, загрява по-бързо и се износва доста по-малко даже при леден старт. Така че, в случай че се опитате да отговорите на въпроса, подложен в заглавието на публикацията, тогава отговорът ще наподобява по този начин:

" Кратко пътешестване е всяко пътешестване, по време на което техническите течности в автомобила не са загряти до работна температура "

И какъв брой нездравословни са късите пътувания, изключително в този момент през зимния сезон? Вредни са, несъмнено, само че не толкоз, че да откажете да управлявате кола поради това. В последна сметка колата е едно от многото неща, които вършат живота ни по-лесен и комфортен. И в случай че има алтернатива, дали да се грижите за себе си или за колата си, тогава ми се коства, че изборът в този случай е явен...
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР