Не изглежда добре. Такива са партийните интереси. Това са партийни

...
Не изглежда добре. Такива са партийните интереси. Това са партийни
Коментари Харесай

Стойчо Кацаров: Не е работа на НС да избира ръководство на НЗОК, апетитите са заради много средства

Не наподобява добре. Такива са партийните ползи. Това са партийни назначения. Разпределят си властта по квоти и си поставят свои хора. И предходният претендент за подуправител беше отритнат. Това каза бившият здравен министър доктор Стойчо Кацаров в студиото на " Денят ON AIR " измененията в НЗОК.

Идеята е да се изберат хора, които имат професионални качества за длъжността, акцентира доктор Кацаров и добави, че публичен конкурс за това няма.

" Забравихме смисъла на ръководството. Изцяло е сбъркан този механизъм. Цялата неточност е в това, че Народното събрание се занимава с такова нещо. Не е работа на Народно събрание да избира шеф и подуправител на Здравната каса. Старият модел беше по-добър, избираше се с конкурс ", напомни някогашният министър на опазването на здравето.

Пред Bulgaria ON AIR той разяснява, че най-добре би било да се отстрани монополът в наложителното здравно обезпечаване и да " имаме голям брой каси ".

" Тогава поради конкуренцията всеки притежател или началник ще се стреми да откри най-хубавия управител да ръководи, тъй като ще остане без клиенти. И няма да бъде национална драма, в случай че някой си смени шефа на фонда ", даде образец гостът.

От монопола най-вече губят пациентите, безапелационен е доктор Кацаров.

" Техният глас не се чува. Дори и да остане една здравна каса, не е механизъм на квотно систематизиране. Правилният метод е обществен конкурс. ГЕРБ гласоподаваха против бюджета с мотив, че Здравната каса щяла да закупува медикаменти за онкоболните, т.е. да си остане както са до момента. Със сигурност има скрити неща и те са свързани с разпределението на доста средства ", счита някогашният здравен министър и означи неналичието на социална реакция.

Според него здравната система е в доста неприятно положение от години и то се утежнява. 

" Средната дълготрайност на живот в България е 10 години по-ниска от междинната в Европейски Съюз. Огромно число. Първи сме в Европейски Съюз по обща смъртност ", посочи още гостът.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР