Не искаме да създаваме роботизирани съоръжения, които са в ущърб

...
Не искаме да създаваме роботизирани съоръжения, които са в ущърб
Коментари Харесай

Български изобретател: Целта ни е да създаваме роботи, които спасяват хората

Не желаеме да сътворяваме роботизирани уреди, които са в ущърб на хората, в противен случай. Искаме да сътворяваме такива, които могат да оказват помощ и да избавят хората. Това коментира Мартин Ралчев, който беше отличен с премията „ Еврика ” в категория „ Млад откривател на 2023 ” на Института по роботика при Българска академия на науките. Той е електроинженер и има три предпазени патента за изобретенията си – „ Устройство за установяване на физико-механичното положение на деформирани скали и строителни материали ”; „ Устройство за установяване на подвижността на токоносителите в полупроводници ”.

Ралчев означи, че е признателен на своите научни ръководители. „ Акад. Руменин и проф. Лозанова са съществено настроени към изобретателското творчество в всекидневието ми. При изобретението на устройството за установяване на физико-механичното положение на деформирани скали и строителни материали изучавахме по какъв начин постройките и оборудванията реагират преди земетресение, сриване или дисторция. Обследваме язовирни стени, мостове и виадукти. Не считам, че изкуственият разсъдък може да замести индивида в хардуерно отношение ”, разяснява той.

Според него здравната роботика също е обект на неговия труд. „ Далеч сме от мисълта за роботизирани уреди, които да са в ущърб на хората. Напротив, желаеме да избавят хора ”, акцентира Ралчев пред Нова нюз.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР