Не искаме да даваме фалшиви очаквания на страните от Западните

...
Не искаме да даваме фалшиви очаквания на страните от Западните
Коментари Харесай

Срещата в София не е за разширяването, а за свързаността на Западните Балкани, подчерта Павлова

Не желаеме да даваме подправени упования на страните от Западните Балкани, дата за участие, тематиката е вероятността и свързаността, а не разширението. Това съобщи министърът за българското председателство на Съвета на Европейски Съюз при представянето на постигнатото през първата половина на председателството в Народното събрание. Думите й бяха във връзка идната на 17 май среща на върха сред Европейски Съюз и Западните Балкани в София.

Тя изрази вяра, че предстоящата политическата декларация от София ще съдържа политически ангажимент, че поддръжката за интеграцията на Западните Балкани е необратим развой, един приоритет, който да поддържат 28-те страни членки и шестте сътрудници от Западните Балкани.

Павлова изясни, че късно през вчерашния ден е имало съвещание на дипломатите във формата КОРЕПЕР, на което е бил признат предварителния текст на декларацията. България е предложила към нея да има анекс с съответни планове в разнообразни категории като съгласуваност – трансгранична, енергийна, цифрова, просветителна и културна, планове, които да бъдат осъществени през идващите години. В този анекс ще има и планове и за върховенството на закона и сигурността в района.

Освен това на 16 май вечерта като част от новия формат на водачите по самодейност на ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск в София ще се организира изнесена среща вечеря на водачите по покана на Туск и Бойко Борисов във формат 28 страни членки. На нея водачите ще обсъдят тематиките от дневния ред с фокус върху цифровата стопанска система, цифровите умения и отбраната на персоналните данни.

В отговор на въпрос от Движение за права и свободи Павлова сподели, че няма нито една страна, която изрично да е отказала да участва на срещата през май. Държавите имат своите възражения и несъгласия, когато приказваме за Косово, само че те имат ясна поддръжка за останалите пет страни и по тази причина търсим всички дипломатични способи, с цел да реализираме уравновесено компромисно решение. Такива са прилагани и преди, това са да вземем за пример потреблението на наименования, наименуването на столици, ще се опитаме да използван всички възможни механизми, с цел да има това единение, не е елементарно и нищо не е обезпечено, нищо не е контрактувано, до момента в който всичко не бъде контрактувано, сподели министърът.

Когато България е предложила тази тематика, са й казвали, че тя е доста сложна, че няма да има огромна поддръжка от институциите, само че първият триумф на председателството е към този момент факт, тъй като тази тематика се е върнала високо в общоевропейския дневен ред и е станала част от дълготрайната вероятност освен по време на българското председателство, посочи Павлова. За нас е значимо тази работа да продължи и след 2020 година с работата на новите институции, добави министърът.

Тя призна, че има провокации поради страните, които не признават Косово. Но това не би трябвало да ни отхвърля, това е опция да утвърдим Балканите като положително място за живеене, което основава капацитет за развиване и вложения и младежите да останат да живеят там, а не да бъде бяло леке на картата и район, на който да се гледа с неприятно око, съобщи Павлова. Сега е моментът да защитим и утвърдим този район, сигурността и просперитета на Европейски Съюз минава през европейската интеграция и вероятността на Западните Балкани, сподели още тя.

Какво е реализирано

Като междинна оценка мога да кажа, че председателството е в своя динамичен ход, оценките са че то е сполучливо, че работата на всички равнища се прави професионално, динамично интензивно в духа на градивен разговор, в духа на това, за което сме призовани и за което дадохме поръчка – да сме освен градивни, само че да сме балансьор, медиатор, да търсим консенсус, компромис, с цел да реализираме прогрес по всички значими тематики, уточни Павлова.

Тя означи, че в границите на председателството са извършени над 1000 съвещания, над 700 са съвещания на спомагателните органи органи и от всички над 120 досиета и законодателни начинания, няма нито едно, по което да е спряна работата или да има закъснение.

Павлова призна, че по доста няма единодушие или има разнообразни отзиви, само че това основава за България предизвикването да търси компромис. Над 1600 са специалистите, които ръководят тези органи и работят в тях. За първите месеци са приключени 15 законодателни досиета и има прогрес по над 35 от взаимните заявления на европейските институции, има 65 досиета, по които има прогрес в договарянията с останалите две институции в триалозите (Европейска комисия, Европейски парламент, Съвет на ЕС).

Сред най-успешните Павлова уточни директивата за командированите служащи и означи, че за нея има висока оценка, че единствено за първите три месеца от председателството е реализиран нелек компромис. Като едно от идните провокации тя уточни автомобилния пакет. България е в обстановка, в която би трябвало да отбрани националния интерес на българските превозвачи, само че като председателство би трябвало да търси уравновесено решение сред всички, сподели още тя.

Работихме доста по финансовите досиета, приехме финансовия правилник и регламента за трансграничния продан на данни за попречване на данъчни и евентуални данъчни измами, директивата за отпадъците, директивата за енергийната успеваемост на постройките и директивата и регламента за задачите за климата, директивата за понижаване на нездравословните излъчвания от тежкотоварни транспортни средства, изброи Павлова.

Тя за следващ път посочи като значим триумф премахването на географското блокиране онлайн и изясни, че след приемането на тази инструкция и отпадането на тази дискриминация предходната седмица е било приключена, а тази седмица призната и подписана директивата за улеснението на изпращането на пратки и колета в Европейски Съюз, в това число, когато си поръчваме онлайн.

Окончателно приключено е било и новото изборно законодателство за провеждането на европейските избори, избрана е била и датата – сред 23 и26 май 2019 година, регламентирано е и финансирането на партиите, показани в Европарламента, като единични физически лица няма да могат да получават дотации от европейските данъкоплатци.

Приет е регламента за " Европас ", облекчаващ онлайн кандидатстването на младежите и подаването на онлайн данни от всички компании.

По думите на Павлова най-голямото предизвикателство, което следва освен пред Европа, само че и пред света, а точно сигурността, отбраната на външните граници, миграцията, регламента " Дъблин " и пакета от седем законодателни досиета в него. Четири ръководи са работили по тази тематика, а България е нова философия и нов метод в промяната за системата на леговище, тъй че фокусът да не е толкоз върху релокацията, колкото върху по-добрата отбрана на външните граници и по-добрия разбор на потока от хора.

Друга тематика е тази за отбраната на персоналните данни онлайн, единния дигитален пазар, обществения дирек, единния дигитален пазар.

Стари и нови политики

На въпрос от парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България " Павлова отговори, че пакетът за промяната на системата за убежищата касае седем законодателни досиета, там е и директивата за синя карта, която ще разреши разбора на нуждаещите се от леговище жители. По думите на министъра по въпроса няма цялостен компромис и повода е че системата за синя карта планува единна система, а по-старите членки не са до дъно съгласни, тъй като има лични системи, по които вършат асортимент на такива мигрантите и би трябвало да избират сред националните си системи или единна такава.

На въпрос за приемането на България и Румъния в Шенген Павлова разяснява, че вижда позитивни индикации и е оптимист, че скоро може да има позитивно развиване в тази посока.

Запитана от групата на Обединени патриоти за дебатите за многогодишната финансова рамка на Европейски Съюз, министърът сподели, че предизвикването е доста огромно, тъй като решението за излизане на Англия от Европейски Съюз оставя бюджета на приблизително годишна база със сериозен минус - сред 10 и 15 милиарда евро годишно. В същото време потребностите и целите като сигурност и миграция, провокациите за климата, киберсигурността, цифровата стопанска система, обединен дигитален пазар, изискват ново финансиране.

За България беше значима кохезионната политика, тя да продължи да действа, с цел да поддържа районите, уточни Павлова, като акцентира, че старите политики не би трябвало да се опълчват на новите тематики и провокации. Получихме поддръжка за опазване на кохезионната политика и множеството страни желаят да усилят вноските си в бюджета, само че има и такива като Австрия, които не са съгласни с увеличението, добави тя.

На въпрос от Движение за права и свободи за общата селскостопанска политика тя сподели, че България е за запазването на обичайните политики и на ресурса за тях, само че те би трябвало да бъдат реформирани в изискванията на намаляването на общия бюджет.

Йордан Цонев от Движение за права и свободи разяснява, че европредседателството е почнало с огромна атака на ГЕРБ да се обезпечи национално отговорно държание, с цел да извърши България тази високо виновна задача. По думите му утежняването на политическия климат е пристигнало от ръководещата коалиция.

Цветан Цветанов от ГЕРБ съобщи, че само Кристиан Вигенин от " Българска социалистическа партия за България " не се е вписал в реториката на левицата и саботирането на европредседателството. Най-големите рецензии и най-големият популизъм от парламентарната естрада беше от Българска социалистическа партия, добави Цветанов.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Европредседателството (202)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР