Не искам Народното събрание да бъде гумен печат на Министерски

...
Не искам Народното събрание да бъде гумен печат на Министерски
Коментари Харесай

Д-р Хасан Адемов: ДПС има по-добри предложения за пенсиите

Не желая Народното събрание да бъде гумен щемпел на Министерски съвет

Изказване по макрорамката на оферти план за изменение на Закона за бюджета на Държавното публично обезпечаване направи по време на дебатите в пленарна зала зам.-председателят на обществената комисия в Народно събрание доктор Хасан Адемов, някогашен обществен министър.

Ще се постарая да ви дам информация какво се е случило през последните 12-13 години във връзка с макрорамката на бюджета на Държавното публично обезпечаване. През 2009 година дефицитът в бюджета на ДОО, т.е. прехвърлянето от държавния бюджет към бюджета, е 1,5 милиарда лева Сега дефицитът или прехвърлянето към бюджета на ДОО е 8,3 милиарда лева, което значи, че повишаването е близо 8 пъти, заяви общественият специалист на Движението.

Близо 8 пъти нараства дефицитът на бюджета на Държавното публично обезпечаване. С други думи 8 пъти се ускорява зависимостта на бюджета на ДОО от държавния бюджет. Натискът върху обществените финанси е повишен 8 пъти, изясни доктор Адемов. И даде още информация на фона на осемкратното увеличение на недостига.

Средният размер на пенсиите през 2009 година е бил 288 лева В началото на тази година е 573 лева, като се чака след ограниченията, които са препоръчани в този план да стане малко над 600 лева Тоест нарастването на междинния размер е два пъти. Тогава какво би трябвало да мислим във връзка с тази система? Вероятно вие ще кажете: но чакайте, тези неща са се случили по време на други ръководства. Само че това, което се предлага сега, по никакъв метод не трансформира диспропорциите в пенсионната система, освен това - усилва ги, безапелационен бе доктор Хасан Адемов.

Ето какво още сподели доктор Хасан Адемов по време на дебатите по бюджета на Държавното публично обезпечаване:

Защо споделям всичко това? Защото главният извод, който може да се направи, е че се усилват с изключение на диспропорциите и неравенствата.

В претекстовете към оферти законопроект твърдите, че във възрастовия сегмент над 65 години 49,5% от пенсионерите са застрашени от риск от беднотия и обществено изключване.

Какво значи това? Означава, че би трябвало да има ограничения по отношение на тази категория. Само че ограниченията, които оферирате, по-никакъв метод не усъвършенстват, таман противоположното - утежняват тези диспропорции.

Затова споделяме: Ние от Движението за права и свободи ще подкрепим нарастването на пенсиите, тъй като без каквито и да било ангажименти пенсионерите са част от уязвимите групи и при тези рецесии, които следим сега няма по какъв начин да не пристъпим към такива ограничения.

Друг е въпросът обаче за методологията, която се предлага за това нарастване. Затова ние ще създадем оферти, които ще допринесат за възстановяване на ограниченията.

Няколко думи за полемиката, която се развихри в последната седмица, че депутатите от опозицията надали не блокирали приемането на бюджета на Държавното публично обезпечаване.

Уважаеми сътрудници,

Бюджетът на Държавното публично обезпечаване дружно с останалите бюджети е импортиран на 8 юни. Днес сме 28 юни, т.е. - през днешния ден сме 20-ия ден от внасянето на бюджета. Предната бюджетна процедура бе приключена за 21 дни.

Ако приемем, че през днешния ден ще завършваме бюджетите на Държавното публично обезпечаване и на НЗОК, значи макар късното внасяне на бюджетните закони националното посланичество се оправя с тази материя и пенсионерите, в случай че бъде признат разновидността на Министерски съвет, ще получат нарастването на пенсиите си още с юлските. Тоест - всички приказки, че народните представители блокирали приемането на бюджета на Държавното публично обезпечаване са изрично несъстоятелни.

Затова апелирам ви, да бъдете малко по-внимателни в изрече си, да бъдете по обрани. Уважаеми господин министър, това се отнася и за Вас, тъй като народните представители съблюдават процедурите.

Вероятно ще кажете: Вие гласувахте срещу намаляването на периода за оферти от 7 на 3 дни. Какво желаете? Да приемем бюджет в границите на една седмица или на 10 дни?

Искате да претрупаме бюджета или желаете да има задълбочена полемика? Очевидно е, че не желаете да има оферти в бюджета, а да се одобри това, което предлага от Министерски съвет.

Но аз не съм склонен Народното събрание да бъде гумен щемпел на предложенията на Министерски съвет!
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР