Не искам да убивам хора от моя славянски народ, мои

...
Не искам да убивам хора от моя славянски народ, мои
Коментари Харесай

Бивш руски военен: Русия ще се срине, Путин ще изгуби frognews.bg

" Не желая да умъртвявам хора от моя славянски народ, мои братя и сестри ", споделя за Агенция Франс Прес четирийсетгодишният боен от запаса, настанен в скромна хотелска стая в северната страна, където е дошъл в четвъртък.

 

" Изпитвам физическо омерзение да се намирам измежду наши, съветски жители, които поддържат войната ", изяснява Алекс, който работи като инженер по информатика.

 

Родом от Крим - полуостров в Южна Украйна, анексиран от Русия през 2014 година, Алекс приказва от първо лице, без да разкрива напълно самоличността си, от боязън да няма последствия за жена му и щерка им, които е бил заставен да остави в Русия.

 

Заради офицерското си минало Алекс се опасява, че е измежду тези, които Русия счита да активизира за украинския фронт. " Служил съм в армията осем години (...) Имам офицерско звание. Аз съм първият заплашен ", показва той.

 

Според него " всичко се трансформирало ", в деня след оповестяването на мобилизацията взел участие в проява в Санкт Петербург и видял какъв брой малко негови съграждани се събрали. Тогава осъзнал, че " към този момент нищо не може да се направи " за Русия, и през днешния ден е сигурен, че страната ще се срине: " Знам какво съставлява съветската войска от вътрешната страна, надълбоко уверен съм, че Путин ще изгуби ".

 

" Роби, които не желаят да се бият, в никакъв случай през живота си няма да победят който и да било ", твърди някогашният офицер, представен от Българска телеграфна агенция.

 

Роден в кримския град Севастопол преди разпадането на Съветския съюз, Алекс прекарва известно време с украински паспорт, само че започвайки военна кариера, не съумява да резервира двойното си поданство.

 

Днес родителите му го считали за " изменник " и той " нямало да се учуди ", в случай че майка му го издаде на съветското разузнаване ФСС - Федералната работа за сигурност.

 

През юли, когато рестрикциите по границите поради КОВИД-19 са анулирани и влизането във Финландия още веднъж става допустимо, Алекс стартира да работи за доброволческа мрежа, наречена " Рубикус ". Тя подпомага  украинци, евакуирани принудително в Русия,  да изоставен федерацията.

 

За задачата получава туристическа шенгенска виза, с която може да съпровожда украинци до Финландия и Естония.

 

Алекс е угрижен от решението на Хелзинки скоро да блокира влизането на съветски жители с такива визи - гласът му се разтреперва, щом заприказва за украинците, опитващи се да бягат.

 

" Украйна е моето родно място. А Русия е моят дом. В този миг моят дом убива моето родно място ", отронва той.

 

Изправена пред приток на руснаци на границата й след заповедта на Владимир Путин за готовност от сряда, Финландия съобщи в петък, че " доста ще ограничи " достъпа им до северната страна, станала още през лятото директен кулоар за останалата част от Европа.

 

Алекс споделя, че схваща опасенията на Хелзинки, само че счита, че това е неточност. " Повечето минаващи границата (...) не желаят да убиват, не желаят да служат на режима ", акцентира някогашният офицер.

 

По думите му Западът не трябва да вижда във всеки руснак провинен за войната в Украйна. Затваряйки границите, Западът " отхвърля " руснаците, " които към момента имат вяра в него ", споделя той.

 

Днес Алекс прави всичко допустимо, с цел да изведе фамилията си от Русия. Сигурен е в едно: че не желае в никакъв случай към този момент да живее в тази страна.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР