Не им е лесно на русофилите в България тези дни.Първо

...
Не им е лесно на русофилите в България тези дни.Първо
Коментари Харесай

Ако платиш за свободата само с пари - значи си на печалба

Не им е елементарно на русофилите в България тези дни.

Първо трябваше да изясняват, че не Путин е нападнал Украйна, а Кремъл в действителност се отбранява, тъй като е бил нападнат от Съединени американски щати. Сега пък приказват, че не Русия е спряла газа на " братска България ", а " братска България " сама си е отговорна, тъй като не е чак толкоз братска в последните седмици.

Българските русофили постоянно са били хора без изключително достолепие, само че падението им в последно време е мъчно за възприемане. Отскоро започнаха да акцентират и географията, съгласно която България е доста покрай Русия.

Значи като сме доста покрай Русия имаме право само " да смъкваме гащите ", по този начин ли?

Спирането на газа от страна на " Газпром " в действителност е голям късмет за България да се освободи най-сетне от тоталната си енергийна взаимозависимост от Москва.

" Ама ще е по-скъпо ", квичат русофилите. " Какво ще прави бедния български народ? "

Тези дни отново честваме годишнина от Априлското въстание. Хората, които са го вдигнали, са си запалили къщите, тъй като свободата и националното достолепие са им били по-важни. А ние, които твърдим, че сме техни потомци, избираме да ни е на ниска цена, вместо да сме свободни.

Свободата си има цена. И в случай че платиш за свободата си единствено с пари, то ти в действителност си на облага. В този смисъл " Газпром " прави голяма услуга на България. Пък и в последна сметка простата икономическа логичност сочи, че когато имаш избор, а не си подвластен единствено от един източник, цената, която плащаш, е по-ниска.

Газът обаче не е просто сила и стопанска система, той е на първо място политика. Прав е Радан Кънев - за Русия ние постоянно сме били Задунайска губерния, която е имала наглостта да се отдели от нея през 1878 година

Русия " си върна " губернията оттатък Дунав в интервала 1944-1989 година После имахме историческия шанс да се освободим от съветското иго, освен това без да поставяме особени старания. Но и до момента продължаваме да бъдем Задунайска газова губерния.

И като стана дума за бедния български народ - по какъв начин няма да е безпаричен, като по-голямата част от българите избират да живеят в съветска губерния, вместо в европейска страна? Скотският живот на по-голямата част от популацията е отличителна линия на съветската територия.

Без ни минимум да отхвърляме личните си дефекти няма по какъв начин да не признаем, че една от главните аргументи за безпределно проточилия се преход, е тъкмо неспиращата съветска интервенция във вътрешните ни каузи. Газът е неин главен инструмент.

Точно поради географията ние би трябвало да сме най-големите ястреби в Европа. По-големи даже и от Съединени американски щати. Защото колкото си по-близо до Русия, толкоз си по-заплашен от нея.

Известно, че Русия дели съседите си на два типа - васали и врагове. Ако се считаме за свободни хора, то при тази алтернатива нашият избор е явен. И ни остава единствено да се надяваме, че ще пристигна ден, в който Русия ще стартира да възприема съседите си като естествени, свободни, самостоятелни страни.

Дори в случай че някоя от подправените вести, че европейски страни ще клекнат на Путин и ще му платят за газа в рубли се окаже вярна, ние не би трябвало да го вършим. Те са надалеч, могат да си го разрешат. Ние не можем.

Това е нашият интерес. А и би трябвало да признаем, че постоянно се е случвало да не се държим изключително почтено в избрани исторически мигове. Да не пропущаме шанса, който имаме в този момент.

И като престанем да бъдем Задунайска газова губерния всички монументи на Съветската войска, с които Русия е маркирала земята ни, би трябвало да отидат в музея.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР