Не финансовият, а кадровият проблем е сериозният в системата на

...
Не финансовият, а кадровият проблем е сериозният в системата на
Коментари Харесай

Експерт: Пари за лечение има, кадри няма

Не финансовият, а кадровият проблем е сериозният в системата на опазването на здравето ни. Пари за лекуване има, средствата в НЗОК ще стигнат. Това съобщи доктор Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ и член на Надзорния съвет на НЗОК.
" В системата има доста празни кревати, първоначално в борбата с COVID-19 печелихме време - оборудвахме лечебните заведения с инсталация, с кревати, с медикаменти. Въпросът е в този момент да не се препълват интензивните браншове ", сподели той пред Българска национална телевизия.

Кадрите са по-големият проблем, над 300 здравни чиновници - лекари, медсестри и различен личен състав са инфектирани, а някои би трябвало да ги смени. Трябва тези хора да бъдат подтиквани, тези 1000 лв. трябваше да бъдат раздавани на повече хора, тъй като се оказа, че огромна част от инфектираните медици са прихванали вируса при контакта им с пациентите, означи той.

Д-р Кокалов разгласи, че Касата няма характерна пътека за лекуването на ковид, а такава за белодробни болести - пневмонии.

" Поради тази причина, когато не е усложнената обстановката с даден пациент, тя върви по тази пътека, която е в границите на 600 лв., само че когато се усложни и се потвърди, че е било належащо и други ограничения, се дават още пари. Парите на касата за всяка една пътека не стигат. Болните от COVID-19 в една част са заболели и от други съпътстващи болести, само че с цел да може да се обзет всички болести, с които те влизат - диабет, сърдечно-съдови и други, няма по какъв начин да му спрете медикаментите. Това значи, че вие харчите повече и от там идва в действителност харченето - не при характерното лекуване, а по-скоро симптоматичното, което е за съпътстващи болести ", пресметна специалистът.

По думите му нямат право лечебните заведения да желаят PCR проби на всеки, който влиза за лекуване в болница.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР