Не е задължително да посетите ядрена централа или да правите

...
Не е задължително да посетите ядрена централа или да правите
Коментари Харесай

10-те най-радиоактивни храни

Не е наложително да посетите нуклеарна централа или да вършиме рентгенова фотография, с цел да получите доза радиация.

Радиацията може да пристигна и от някои храни като ядки и плодове.

Технически, цялата храна е леко радиоактивна, тъй като съдържа детайлите въглерод, водород и калий. Естественото обилие на всеки от тези детайли включва радиоактивни изотопи. Някои храни обаче са по-радиоактивни от други.

10 постоянно срещани радиоактивни хран

Бразилските орехи са най-радиоактивната ежедневна храна. Бананите също са радиоактивни, тъй като са богати на калий, а един от естествените му изотопи (варианти) е калий-40, който е радиоактивен. Питейната вода е едва радиоактивна, според от нейния източник.

Обичайните радиоактивни храни съдържат калий-40, радий или радон (непосредственият дъщерен изотоп на радия). Калият-40 претърпява и двата типа бета разпад, до момента в който радият и радонът излъчват алфа и гама излъчване.

Калият съставлява към 0,2% от човешката телесна маса. 70-килограмов човек съдържа към 170 грама калий, от които 0,0164 грама е калий-40. Калият-40 създава към 4300 разпада в секунда през целия живот на човек. Повечето обхванат радий (80%) излиза от тялото посредством изпражненията, само че към 20% се натрупва в костите.

Типичният възрастен съдържа към 140 грама калий, от които към 16 мг е калий-40 – което ви прави 280 пъти по-радиоактивни от банана.

Яденето на един банан усилва общото ви количество калий-40 с 0,4%, което може да се открие с сензитивен брояч на Гайгер, само че резултатът е краткотраен, защото метаболизмът ви контролира от близко количеството калий в тялото ви и вие ще отделите остатъка в границите на няколко часа.

Ето лист с 10 радиоактивни храни и какъв брой излагане на радиация получавате от тях: