Не е ясно кога Смартматик ще отговори на ЦИК за

...
Не е ясно кога Смартматик ще отговори на ЦИК за
Коментари Харесай

Частна фирма отново контролира изборите

Не е ясно по кое време „ Смартматик ” ще отговори на ЦИК за софтуера за машините за вота
Експерти пресметнаха: Вотът с машина ще продължава от 2 до 4 минути

Тежестта пада върху ОИК

Изборите в България са за следващ път в ръцете на частна компания, а специалисти и локална и централна администрация не могат да намерят решение за хаоса, откриха кореспонденти на „ Труд news ” при диалози с адвокати и депутати от разнообразни парламентарни групи. Все още не е ясно по кое време компанията „ Смартматик “ ще даде надграждане на софтуера, който да е подобаващ за локалните избори, защото машините не са планувани да се употребяват за избори на кметове и общински съветници.

В същото време от ЦИК към този момент на няколко пъти сложността на провеждането на локалните избори посредством хибридното гласоподаване и фактът, че софтуерът на машините не е за локални избори, когато някъде гласоподавател гласоподава с до 4 бюлетини – за кмет на обитаемо място, за кмет на община, за кмет на регион и за общински съветници. Вотът на един гласоподавател ще продължава от 2 до 4 минути, в случай че гласоподава с машина, пресметнаха специалисти пред „ Труд news ”.

Избирателните секции в страната са близо 11800, а с машини ще се гласоподава почти в 9366 от тях. Този път обаче тежестта на изборния ден ще се струпа на членовете на Общинските изборни комисии (ОИК), които са 265. Те от своя страна ще стартират работа на 9 септември, а малко по-късно ще бъдат ясни членовете на Секционните изборни комисии. Едва по-късно те ще преминат нужното образование по отговорностите им в изборния ден, за което в този момент е планувано в допълнение възнаграждение. От ЦИК не ревизират равнището на просветеност на членовете на СИК. Партиите изпращат своите представители в изборните комисии, а условията за тях са да владеят български език и да имат изборни права.

Освен това следващ ремонт на Изборния кодекс може да стартира още в първите дни на новата сесия на 49-ото Народно заседание, защото смесеното гласоподаване с машини и бюлетини, както и прекомерно късият период сред I и II тур за кметските избори от 7 дни, ще затрудни съществено членовете на СИК и може да го променим на 14, разясниха пред „ Труд news ” депутати от ГЕРБ-СДС, ППДБ и Българска социалистическа партия, които имат голям брой запитвания по организацията на вота от изборните си региони. От всички партии обаче признават, че е доста неприятна практиката да се трансформира изборно законодателство дни преди избори.

От 9 септември до 7 дни след изборите
Членовете на ОИК получават 1685 лв., а в София - 2000 лв.
40 лв. в допълнение, в случай че отидеш на образование



В община Търговище партиите се схванаха по време на съвещания за състава на Общинската изборна комисия (ОИК), а в региона би трябвало да бъдат избрани съставите на още 4 ОИК - на община Антоново, Омуртаг, Опака и Попово. Общият брой на ОИК за страната е 265.

Членовете на всички 265 ОИК в страната ще получат хонорари за подготовката и производство на изборите за общински съветници и за кметове на общини и на кметства на 29 октомври 2023 година, както следва: Председател -1870 лв., зам.-председател - 1775 лв., секретар на ОИК - 1775 лв., член - 1685 лв.. В Столична община ръководителите на ОИК ще получават 2300 лв., зам.-председатели и секретарите-2200 лв., а членовете - 2000 лв..

В Пловдив и Варна възнаграждението ще е по-ниско, реши ЦИК, надлежно за ръководител - 2035 лв., за зам.-председател и секретар - 1925 лв., а членовете ще получат 1760 лв.. Членовете на ОИК получават месечно заплащане от 9 септември 2023 година, когато ще встъпят публично в служба, до 7 дни от оповестяване на резултатите от изборите за I тур или за II тур, в случай че се създава балотаж в съответната община. Осигурителните вноски по Кодекса за обществено обезпечаване и Закона за здравното обезпечаване на членовете на ОИК са за сметка на държавния бюджет. Възнагражденията на членовете на ОИК не се таксуват с налози. Към ОИК може да бъдат назначени и експерти, като възнаграждението на всеки един се съгласува с кмета на съответната община, където работи ОИК. Ако членовете на ОИК имат разноски за пътешестване отвън обитаемото място, то те се поемат от държавния бюджет. Членовете на СИК или преносима СИК за I тур ще получат 215 лв.. Председател на СИК ще вземе 275 лв., а зам.-председателите и секретарите - по 245 лв.. Всеки член на СИК, който взе участие в образованието за провеждането на локални избори, ще получи и в допълнение заплащане от 40 лв.. Ще се заплаща и уговорката за приемането на бюлетините и изборните бумаги, както и подреждането на помещението за гласоподаване в деня преди изборите - по 15 лв. на човек. Предвидено е и възнаграждение за даването на протоколите в ОИК след края на изборния ден, което варира съгласно броя на секциите. Сумите са 25 лв. - в общини с брой на секциите до 350, 35 лв. - в общини с брой на секции от 351 до 1000 (включително) и 50 лв. за Столична община.

За балотажите са планувани спомагателни хонорари.
Росица Матева, представител на ЦИК, пред “Труд news ”: Ще обучим съществено членовете на Секционните изборни комисии
14 дни за балотаж е по-спокоен период



- Госпожо Матева, от ЦИК преговаряте с компанията “Смартматик ” за програмен продукт за локалните избори, които са по-сложни и с повече бюлетини, какъв брой време предвиждате за завършването им? 
- Повече от три седмици сме в договаряния със “Смартматик ”, ние сме дали условията си, с цел да ни кажат по какъв начин може да бъде надграден този програмен продукт за локалните избори, само че не бих могла да кажа какъв брой време е належащо. Имаме тяхното увещание, че това ще се случи в период, както и безусловно до дни ще получим от тях отговор по какъв начин тъкмо ще се случи надграждането на софтуера за машините за гласоподаване. А по-късно ще бъдат и подхванати дейности от ЦИК за обезпечаване на това надграждане. Работим интензивно и интензивно.

- Много IT експерти от разнообразни политически партии упорстват за достъп до кода на въпросния програмен продукт, защото единствено “отварянето му до всички ” е гаранция за липса на операция. Ще удовлетворите ли този път настояванията им?
- Не знам на какви обстоятелства почиват отзиви, че ЦИК няма надзор върху изборите. ЦИК извършва закона и откакто беше изменен Изборния кодекс и бяхме задължени да предоставим този достъп до изходния код, ние сме го дали на всички регистрирани в ЦИК представители на политически обединения. Той беше възложен на изборите на 2 април и в този момент ще бъде безусловно същото. Всичко, което сме задължени да създадем по Изборния кодекс, ние ще го създадем, както постоянно до момента. Преди 2 април предоставихме достъпа в размера като документи и като опция за наличие както Изборния кодекс дефинира. Едва след измененията в законодателството бяхме задължени да предоставяме достъпа до изходния код. Преди това ЦИК нямаше такова обвързване, само че и преди този момент сме записали при нас представители на партии и обединения, които са участвали на всички стадии на засвидетелствуване на софтуера. Много е рано да приказваме за проблеми, ЦИК ще обезпечи на гласоподавателите опция да гласоподават и с машина, и с хартиена бюлетина. Оказани са случаите в Изборния кодекс, в случай че се прекрати гласуването с машина, че продължава гласуването с хартиени бюлетини, само че е прекомерно рано да се занимаваме с тези детайлности.

- От ЦИК направихте рекомендации към законодателите времето сред първия и втория тур на локалните избори да бъде не 7, а 14 дни. Наложително ли е това?
- Ние сме изготвяли през годините доста отчети, каквото е и нашето обвързване след осъществяване на избори и сме предложили, само че сме и аргументирали за какво е по-добре, сред двата тура срокът да е най-малко 14 дни. Но промени в изборно законодателство директно преди избори, знаете, че не са целесъобразни.

- По рекомендациите на Венецианската комисия.
- Да, тъкмо по този начин. В последна сметка законодателят ще реши и ще реши. Ако срокът стане 14 дни, ще бъде малко по-спокойно, само че и при период 7 дни сред първи и втори тур ще се оправим, както го направихме на втория тур за президент и вицепрезидент. Тогава имаше също и машинно гласоподаване, тогава имаше машини и отвън страната, само че се справихме. Сега гласоподаване отвън страната няма да има. Имаме желание да се обучат съществено членовете на Секционните изборни комисии (СИК).
Явор Божанков, народен представител от ППДБ, пред “Труд news ”: Законодателството ще сътвори страхотна компликация
В прорез с Венецианската комисия



Веселина Ангелова, 
Труд news

Не съм осведомен с направено предложение за увеличение на периода сред първия тур и балотажа на изборите, само че мога да заявя кардинално, че Изборният кодекс би трябвало да бъде съществено прегледан, тъй като на локалния избор има един претендент за кмет на община, един за обитаемо място, листа за общински съветници, преференции. И всичко това умножено по две хартиени бюлетини и машина, ще сътвори страхотна компликация. Това съобщи пред “Труд news ” Явор Божанков, народен представител от ППДБ в Габровския изборен регион.

Народният представител напомни, че на последните избори породиха доста проблеми като да вземем за пример трябваше резултатът от хартия и машини да бъде сумиран на ръка и да се вкара в протокол.

“При локалния избор това ще е доста по-обeмна и комплицирана работа ”, безапелационен е Божанков.

Заради това е и съображението на народния представител, което той изясни пред “Фрогнюз ” наскоро, че Изборният кодекс би трябвало да бъде отворен, с цел да не се стигне до “пълна вакханалия ” на изборния развой и проблеми поради множеството неясноти към метода, по който ще се гласоподава - дали с машина, дали с хартия.

“Ясно е обаче, че това ще сътвори огромно напрежение, тъй като разглеждане на Изборен кодекс в никакъв случай не е минавало без съществени земетресения и това още веднъж ще се случи ”, сподели още пред “Труд news ” Явор Божанков.

Той счита обаче, че в случай че всички парламентарно показани партии имат положителното предпочитание да проведат локални избори без разтърсвания, следва да се създадат промени.

На въпрос промените в последния миг преди изборите няма ли да е в прорез с рекомендациите на Венецианската спогодба, Божанков удостовери, че това е по този начин. Припомняме, че интернационалните наблюдаващи от години означават, по какъв начин приемането на промени директно преди изборите подкопава стабилността на изборното законодателство и противостои на дългогодишната позиция на Службата за демократични институции и права на индивида (СДИПЧ) на Окръжна следствена служба и на Венецианската комисия, която гласи, че изборното законодателство би трябвало да бъде одобрявано посредством публичен, включващ и ефикасен развой на съвещания, който е причина за създаване на консенсус измежду основните заинтригувани страни. Обратното - приемане на незабавни ремонти преди избори нормално води до нови проблеми при провеждането на вота.

“Практиката в България е Изборният кодекс да се отваря постоянно преди избори. И това отваряне ще е подбудено от предходните промени, тъй като от 100% машинен избор, който мина един път без проблеми, се мина към разбъркан избор. След това видяхме какъв брой неверни протоколи имаше. И в случай че това беше годно за предните избори, в този момент ще важи с още по-голяма мощ и за идните наесен ”, изясни проблема с локалните избори Явор Божанков.
Д-р Борислав Цеков, Център за нова Европа, пред “Труд news ”: Спрете опитите с Изборния кодекс


Пак стана 12 без 5 преди изборите и лобистите за машинно преброяване на гласовете се активизираха. Страшно щяло да стане, в случай че не се върнело машинното преброяване, оповестиха гороломно от ЦИК и нейния казионен “обществен ” съвет. Знаете ли за какво?

Защото съгласно тях локалните избори били доста комплицирани и това щяло доста да затрудни изборната администрация, тъй като ще се гласоподава с по три интегрални бюлетини, а в градовете с районно разделяне - дори с четири. Да се смееш ли, да плачеш ли! Безпочвени изказвания, които целят две неща.

Първо, да предизвикват мързела и некомпетентността на изборната администрация в секционните комисии, вместо ЦИК да се стегне и да организира съответно образование. И, второ което е по-важното - това е алибито им, с цел да върнат безконтролното и мощно уязвимо за операции машинно отчитане на гласовете, каквото има единствено в Бутан и Венецуела, само че е отречено в развитите демократични страни.

Ще напомня, че в България са провеждани надалеч по-сложни избори, освен това в аналогови времена, когато нямаше даже принтери в секциите, да не приказваме за мобилни връзки. Изборите тогава бяха съвършено проведени, а администрацията си вършеше работата без проблеми. Така да вземем за пример, през октомври 1991 година се организираха избори 5 в 1.

Гласувахме за депутати, за кметове на общини, за кметове на обитаеми места, за районни кметове в градовете с районно разделяне, както и за общински съветници. При това - забележете, че нямаше интегрална бюлетина, а всяка партия, коалиция или самостоятелен претендент бяха с обособени бюлетини - над 150 бюлетини бяха подредени в “тъмната стаичка ”.

Освен това имаше цветни бюлетини, бюлетини с една или повече цветни ленти и прочие А пък член на секционната комисия правеше отметка на ръка в персоналния паспорт на гласоподавателя “гласувал в избори за..., дата... ”.

Нямаше обаче “обществен съвет ” и ЦИК си беше на мястото и очевидно по тази причина изборите през 1991 година, които в действителност бяха комплицирани от организационно становище, минаха съвършено. И всичките след тях. Сега, при днешните механически благоприятни условия и връзки, им било комплицирано!? Ново двайсет е, че им било малко времето от 7 дни сред два тура и трябвало да е 14 дни, с цел да сколасат с отпечатването на бюлетини. Е, на Луната ли се печатаха през 1991 година, а и постоянно по-късно, бюлетините, та беше изцяло задоволителен 7-дневния период?

Спрете с мрънкането и опитите с Изборния кодекс преди избори. Ако не сте кадърни да работите качествено и в период, както са правили тези преди вас при надалеч по-лоши условия - оставка и да идват други.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР