Не е ясно кога пощите ще се възстановят от хакерската

...
Не е ясно кога пощите ще се възстановят от хакерската
Коментари Харесай

Калина Константинова: 300 компютъра на пощите са дали фира след хакерската атака


Не е ясно по кое време пощите ще се възстановят от хакерската офанзива от 16 април и ще проработят обикновено. Това съобщи вицепремиерът пред депутатите от комисията по електронно ръководство.

" Всеки ден изскачат нови вреди. Съобщиха ми, че 300 компютъра не могат да бъдат преинсталирани и са дали фира ", съобщи вицепремиерът. " Заради това в този момент незабавно трябва да се намерят пари за нови компютри, с цел да могат тези 300 работни места да действат ", изясни Константинова.

Големи опашки пред пощите поради изплащането на пенсиите

" Компютрите в пощите са над 6000 и всички са били изумени. Изтрити са даже бекъпите на системите. В пощата са наранени базите данни на 26 системи и услуги и единствено част от информацията може да бъде възобновена, а другата ще би трябвало да се преписва от хартиени носители. Въпреки това нито един пенсионер не е останал предишния месец без пенсия, нито един няма да остане и в този момент ", увери Константинова.

Два часа е лишило на пощите до момента в който алармират на ГДБОП и ДАНС за офанзивата, стана ясно от чуването на някогашния началник на пощите Диян Дънешки. Атаката е траяла шест часа, което е разрешило да бъдат наранени и бекъп системите. Според Дънешки обаче пощите са спазили протокола за реакция.

6-часовото забавяне обаче бе доказано от съветника на вицепремиера Костадинова -  Васил Величков. В 10:59 сутринта той е разпоредил на пощите да си спрат интернета и да спрат тока на сървърите, тъй като това било единствения метод за бързо прекъсване на офанзивата и криптирането на файловете. До 16:30 обаче компютърджиите на пощите още мислели подари да го създадат и по какъв начин да спрат интернета, което дало време на вируса на работи.

Агенцията за бежанците също бе атакувана, те извършиха нареждането незабавно и вредите там са минимални и не е наранена нито една значима система, даде образец Величков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР