Не е ясно къде и в колко часа е починал

...
Не е ясно къде и в колко часа е починал
Коментари Харесай

Братя Галеви и хаосът в България

Не е ясно къде и в какъв брой часа е умрял Ангел Христов, как трупът се е озовал в траурна организация, нито от кое място полицията е схванала
Пети ден продължава да витае мистерията към гибелта на 54-годишния Ангел Христов, който дружно с Пламен Галев е разгласен от 2012 година за търсене с алена бюлетина на Интерпол.

До момента единственото ясно към скандалния случай е, че трупът е на Ангел, потвърдено с ДНК експертиза, и че той е умрял тук, в България, в резултат на остро разстройство на коронарното кръвообращение.

Всички останали въпроси, които си задават публицисти, дупничани, полиция и специфични служби, както и целият български народ в последните дни, остават към този момент без отговор.

Шокираща бе новината, че Ангел Христов-Геле се е появил в България, след това и че е умрял. Все още неразбираемо къде - в имението в с. Ресилово, което по документи е благосъстоятелност на офшорка, или в болница. Разнопосочни са и информациите по кое време е станало това. Според близки на фамилията Геле е умрял в петък вечерта, към 22 ч., малко откакто се е прибрал, а вълнението от срещата с дамата и децата му е докарало инфаркта.

Съобщението за гибел обаче, издадено от гастроентеролога от частната болница в Дупница доктор Васил Бачев, сочи, че Христов е умрял в събота в 8 ч. в болничното заведение. От здравното заведение пък отхвърлят там да е открита гибелта. Полицията публично твърди, че е умрял в дома си в Ресилово. Пълно разминаване в посочените обстоятелства, което незабавно подухва на подозрения, че някой нещо прикрива.

Не е за пропускане и още една детайлност. Служителката от ГРАО в община Дупница, издала смъртния акт, Галина Палчева споделя, че в известието за гибел от болничното заведение е било комплицирано името. Вместо Ангел Христов Христов е бил написано Ангел Христов Ангелов. Случват се неточности, само че когато това става тъкмо с името на търсения, незабавно насочва към ново съмнение.

Личната му карта, която е предадена на същата служителка като дължим документ за издаване на смъртния акт, пък била изтекла още през 2018 година Това, че е невалидна, нея не я засягало, изясни пред медиите дамата. Важно било да съответстват трите имена и ЕГН-то и по тази причина върнала документа от болничното заведение, с цел да се поправи името. После го приела назад, с подписи, печати и смъртният акт бил подготвен.

От това, че има разминаване къде е умрял, не може и да се разбере за какво брачната половинка Радмила не е повикала Спешна помощ, както всекидневно вършат хора, чиито близки падат в ръцете им в безпомощно положение, в случай че в действителност това е станало в дома им. Вероятно с цел да не се разкрие, че търсеният Христов в действителност си е тук.

А от кое място полицията схваща часове по-късно шокиращата вест, следобяд в събота, по този начин и не се разбра. Възможно е и да е от медиите или пък от човек, който се е осведомил от медиите.

“Има публикуван смъртен акт на лицето и в случай че не се е намесила полицията, към този момент е щял да бъде заровен и нямаше да могат да се създадат никакви проучвания. Смъртният акт е публикуван от длъжностно лице на община Дупница на 3 юни, откакто е получено известието за гибелта.

За мен е необичайно, че нито при приемане на известието за гибелта, нито при издаването на смъртния акт някой е уведомил полицията. Вследствие на нашата оперативна информация, че се готви погребението, ние намерихме тялото, закарахме го в София ”, разяснява вътрешният министър Иван Демерджиев.

Не споделя къде е намерено тялото. Наш кореспондент първи разбра, че в нощта на събота против неделя, към 1 ч., полицията е поискала от Спешна помощ трупна кола за спешна помощ, която да вземе тялото и да го транспортира до моргата в Кюстендил, а по-късно и до Съдебна медицина в София. Тялото било в катафалка до офиса на траурна организация до гробищата в Дупница.

Как се е озовало там, е следващият въпрос, останал към този момент без отговор. Дали е взето от вкъщи в Ресилово, или от болничното заведение в Дупница? А за какво никой не е споделил на полицията, че Христов си е тук и е починал, както се пита министър Демерджиев. Обясненията са - не знаем, че го търсят, не го познаваме. Служителката в общината изобщо не се е сетила, че изготвя смъртния акт на известния си съгражданин, след това схванала, че ставало въпрос за него.

От траурната организация също не знаели, че подготвят неговото заравяне

И там разбрали по-късно, когато ги извикали на разпит. Нямали бази данни за търсени лица, с цел да ревизират, а и не било в отговорностите им. Лекарят, издал известието за гибелта на Христов, се допуска, че го е видял. Възможно е и той да не го е познал или пък да не е знаел, че се търси, и откакто по тялото няма следи от принуждение, няма за какво да подава сигнал до органите на реда.

А по какъв начин пък Геле се е озовал в Дупница, е още по-мистериозно. Най-пресният слух, тръгнал незабавно след гибелта му, е, че дошъл от Дубай. Там ходил на обзор при доктор, тъй като не се чувствал добре. Медикът му споделил за сериозен здравословен проблем и той решил да рискува и се върне при най-близките си, в чиито ръце умрял.

“Имаше сведения за един полет от Дубай, които обаче не се потвърдиха на този стадий, тъй че за нас е значимо да се откри по кое време е влезнал, от кое място е влезнал, помагал ли му е някой ”, разяснява министър Демерджиев.

По въпроса от кое място Христов е влезнал в България, съгласно него имало доста спекулации, а брачната половинка на Христов давала извънредно спорни данни за гибелта му.

“Има напълно легална опция да се влезе у нас без инспекция на документи от прилежаща Гърция - в миг, когато пунктовете са претрупани. Със сигурност влизането не е осъществено със аероплан. Двете хипотези са секване на границата при облекчени инспекции и незаконно през “зелената граница ”, изясни министърът.

В Министерство на вътрешните работи текат инспекции на всички условия - от кое място е влезнал Христов и дали служителите на реда в Дупница са знаели, само че си мълчали до последно. Прокуратурата пък образува досъдебни производства за определяне дали умрелият в действителност е Ангел Христов и каква е повода за гибелта му. Вероятно те скоро ще приключат, тъй като обстоятелствата към този момент са ясни. Очакват се единствено резултатите от взетите кръвни, хистологични и други проби. Има и друго досъдебно произвеждане за подкрепяне на разположение за отбягване на наказателно гонене.

Покрай гибелта на Геле стартира търсене и на другия дезертьор Пламен Галев, за който в Дупница се носят клюки, че евентуално също може да се е прибрал у нас.

Не е ясно къде и в какъв брой часа е умрял, по какъв начин трупът се е озовал в траурна организация, нито от кое място полицията е схванала

Проверяват се всички адреси, свързани с него, търсят се доказателства дали той се е намирал, или се намира в България. До момента няма резултат от неговото търсене.

Т.нар. Братя Галеви са емблематични фигури, привличащи публичен интерес, минали през работа в Специализирания отряд за битка с тероризма и ГДБОП, след това преквалифицирали се в предприемачи, стигнали до публични съветници на кмета на Дупница, кандидат-депутати, полежали в арестите, седели на подсъдимата пейка и не съумели да чуят “осъден ”. Защото изчезнаха безследно дни преди на 3 май 2012 година

Върховен касационен съд да произнесе окончателните им присъди за присъединяване в проведена незаконна група за изнудване и рекет.

Христов получи 4 година затвор, само че към този момент е мъртъв, а Галев към този момент сполучливо заобикаля изтърпяване на наказването си от 5 година отнемане от независимост.

Делото против тях продължи към 13 година с доста обрати, само че най-скандалното бе изгубването им преди окончателното изговаряне на присъдите. И в случай че за битието им в Дупница, до момента в който към момента живееха там, а по-късно и за първокласното имение в с. Ресилово се знаеха доста истини, то в последните 10 година митологията завладя Дупница.

В Града на барикадите се майтапят, че слуховете за Братя Галеви са повече от жителите. Не са малко хората, които имат вяра, че Братя Галеви в действителност в никакъв случай не са напускали страната.

Успешно са се криели тук, в недостъпното за хората имение в Ресилово. По улиците може да се чуят и даже безумните конспирации по какъв начин хора със скъпи коли с тъмни стъкла влизат там, с цел да им носят храна или пък напряко им оставят торбички на входа.

Почти всеки срещнат дупничанин ще ви каже, че целият град знае, че Братя Галеви от дълго време са се прибрали. Според едни - преди 5 година, други пък са чули, че някой е видял Христов на улицата в дните към Великден - доста измършавял и изменен. И всичко това може да звучи правдиво, а за какво не и изцяло допустимо, само че надали в миналото ще се разбере. Защото никой до момента не е подал навреме сигнал до управляващите, че е видял персонално Христов или Галев.

Тези, които не имат вяра, че Галеви са си били в страната, пък ги „ пращаха “ в Дубай, Република Южна Африка, Перу, даже в околните Румъния и Косово. Заговори се, че са с непозната идентичност, позволява се, че са с изменен външен тип. Има и подозрения, че и след овакантяване на Министерство на вътрешните работи са траяли да работят за службите. Когато са избягали зад граница пък, са били трансферирани като сътрудници на Американската работа за битка с наркотрафика ДЕА и по тази причина никой не ги търси в чужбина.

Според други градски клюки Галеви от време на време са се прибирали в страната, с цел да се видят с околните си. В града се разяснява и че дамата и двете деца на Христов, както и приятелката на Пламен Галев по няколко пъти в годината са пътували зад граница, с цел да се видят с двамата бегълци. По тях са предавали поздрави на приятелите си, а е несъмнено, че двамата са следели от близко и са били в течение на протичащото се в града и в страната.

Периодично през годините висши чиновници на Министерство на вътрешните работи са правили изказвания, че имат оперативна информация къде се намират бегълците, само че нещо по-конкретно публично по този начин и не се разбра, което пък в допълнение подклаждаше всевъзможни спекулации за местонахождението им.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР