Не е ясно изявлението на кандидата за премиер на ГЕРБ-СДС

...
Не е ясно изявлението на кандидата за премиер на ГЕРБ-СДС
Коментари Харесай

Съдебната власт се тресе мощно – и висши прокурори поискаха уволнението на Иван Гешев


Не е ясно изказването на претендента за министър председател на ГЕРБ-СДС раздруса правосъдната власт, само че фактът си е реалност: през днешния ден, 12 май 2023 година, в деловодството на Висшия правосъден съвет (ВСС) е подадено предложение от членове на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет за предварително освобождение от служба на основния прокурор Иван Стоименов Гешев, оповестяват от пресцентъра на Висш съдебен съвет.

Във импортирания формален документ се предлага Пленумът на Висшия правосъден съвет да откри съображение за предварително освобождение на Иван Гешев от длъжността „ основен прокурор “, а точно: тежко нарушаване на служебните отговорности – член 129, алинея 3, т. 5 от Конституцията на Република България.

Предлага се също Пленумът на Висш съдебен съвет да предложи на Президента на Република България предварителното освобождение на Иван Гешев от длъжността „ основен прокурор “.

Напомняме, че в случаите по алинея 3, т. 5 ръководителят на Върховния касационен съд, ръководителят на Върховния административен съд и основният прокурор се освобождават от президента на републиката по предложение и на 1/4 от народните представители, признато с болшинство 2/3 от народните представители. Президентът не може да откаже освобождението при наново направено предложение.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР