Не е ясно дали на церемонията ще присъстват представители на

...
Не е ясно дали на церемонията ще присъстват представители на
Коментари Харесай

Наследници на Кубрат празнуват 1100 години от ислямизацията в Болгар

Не е ясно дали на церемонията ще участват представители на България. Но това не трансформира историята, която малко познаваме, а тя е значима част от българската антична и многотомна биография.

Много преди да се появят монголите и хуните евразийската степ се владее от друга огромна тюркска империя – тази на прабългарите, чиято страна се намира към Азовско море, през днешния ден част от Украйна и Русия. Опитни както в основаването на страни, по този начин и на бойното поле, те строят солидни каменни замъци където и да стъпят. Под именитото ръководство на хан Кубрат Прабългарска империя обгръща огромна част от Черноморското крайбрежие.

След гибелта на Кубрат обаче петимата му синове вземат решение да заловен всеки по собствен път, като всеки от тях потегля в друга посока, с цел да сътвори своя лична страна. Най-успешни в това отношение са Аспарух, който основава днешна България, и Котраг, който поема на север по Волга.

.
Бялата джамия в Болгар...

В последна сметка българите на Котраг се заселват на брега на река Волга и образуват великия град Болгар, същински евразийски метрополис. След няколко войни със съседите си волжките българи основават голяма империя в сърцето на Русия.

През 922 година владетелят Айдай хан вкарва исляма и влага в построяването на медреси (ислямски училища) и джамии. Същевременно неговата страна се трансформира в основен медиатор по Пътя на коприната. Надгробните плочи свидетелстват за огромен еврейски и арменски окръг, а пасажери като Ибн Фадлан приветстват сериозното отношение на владетеля към образованието. Болгар се трансформира в център на ислямската цивилизация в Източна Европа.

И с цел да сме напълно точни, би трябвало да напомним, че доникъде на VI век степните области в на днешна Русия са част от Аварския каганат, а тези в Сибир – на Тюркския каганат, който към края на века се уголемява до Азовско море. През VII век Тюркският каганат последователно се разпада, като в Европа на негово място поражда Велика България, последвана от Хазарския каганат. По същото време по междинното течение на Волга поражда Волжка България, а малко по-късно в Сибир тюркските владения за завзети от Уйгурския и Кимакския каганат. През VII век в Хазарския каганат навлизат унгарците, които през идващото столетие се изселват на запад.

Чак при започване на IX век варягите и свързваната с тях етническа група рус образуват Руския каганат.

Така че великият град Болгар е там преди Зимния замък в Петроград, Кремъл в Москва или Новгород да съществуват изобщо. Той е център на тайнствена цивилизация, която в миналото е доминирала в Източна Европа.

Фрог нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР