Не е вярно, че има въвличане на Република Македония в

...
Не е вярно, че има въвличане на Република Македония в
Коментари Харесай

Д. Малевски: Още през 1991 г. Македония поиска членство в НАТО, Русия използва риторика от Студената война


Не е правилно, че има замесване на Република Македония в НАТО. Това, просто не е истина. Още през 1991 година след разпада на Югославия Република Македония формулира своите стратегически цели - участие в НАТО и в Европейски Съюз.

Но, заради проблемите, които имаме с една държава-членка на тези съюзи, нашето присъединение към тях, което трябваше да случи преди доста години, се отсрочи във времето и това продължава към този момент 27 години. В случая става въпрос за един развой - участието в НАТО, за което има цялостен консенсус и политическо единодушие сред всички политически партии в Република Македония. В никакъв случай не би трябвало да се счита, че нещо е измислено заради сегашните връзки сред Русия и Запада. Но, тези взаимоотношения, увеличеното напрежение сред Запада и Русия, способстват за една сходна реторика. Според мене това няма да попречи на Р. Македония по нейния път, който си е начертала. Нещо повече, точно тази борба, може да докара до увеличение на западния напън върху Гърция, че тя да одобри компромисно решение, което ще разреши присъединението на Македония в Северноатлантическия пакт.

Русия употребява риториката от Студената война. Не виждам никакъв характерен интерес на Русия към Македония. Логиката на студената война беше: в случай че можеш нещо да развалиш на твоя зложелател, то това е от твоя изгода. Това е годно и през днешния ден, в случай че може да се неуспехът проектите на Западните Балкани за присъединението им в НАТО, това е в интерес на Русия. Надявам се, че сходен напън единствено ще форсира взимането на решение и ще накара западните съдружници да оказват помощ на Македония да преодолее този проблем и тя да стане член на НАТО. /БГНЕС

----------------------------------------------

Специален коментар за Агенция БГНЕС на първия министър на външните работи на самостоятелна Република Македония Денко Малевски.

В момента Малевски е професор по интернационалните връзки в Университета в Скопие.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР