Не е вярно, че държавата не помага на родните производители.

...
Не е вярно, че държавата не помага на родните производители.
Коментари Харесай

Николай Денков: Губим милиони от забраната за внос на украинско зърно

Не е правилно, че страната не оказва помощ на родните производители. За тази година са планувани и изплатени 2 милиарда лева, сподели министър председателят

Правителството ще желае от Европейска комисия спомагателни обезщетения за производителите у нас, само че и пари, с цел да си оправим инфраструктурата, по която да минава зърното

Вносът на украинско зърно в България ще бъде освободен и то ще минава пренос на път към Гърция, откъдето ще се товари на пристанищата за други страни. Това изясни при започване на днешното държавно съвещание министър председателят Николай Денков.

Забраната за импорт на зърно от Украйна влезе в действие през април. Тя бе издействана от Европейска комисия от България, Полша, Унгария и Словакия след митинги на земеделските производители, които настояха, че украинското зърно им подбива пазара.

“Днес горещата тематика е възбраната за импорт на зърно от Украйна в някои европейски страни, в това число България. Има две гледни точки. Първата е на зърнопроизводителите, които желаят възбраната да продължи и упрекват държавното управление в „ липса на каквато и да било държавна поддръжка за бранша ”. Втората позиция е на държавното управление, което има грижа да обезпечи по-ниски цени на питателните артикули, на фуражите, по-ниска инфлация, повече приходи в бюджета от импорт и експорт, без да се помпа инфлацията, както и поддръжка на засегнатите зърнопроизводители ”, сподели Денков.

Досега за 2023 година загубите са на стойност 146 млн. лева, които можеше да отидат за опазване на здравето, обучение, просвета или за подкрепяне на зърнените фабрики. Ще обезпечат работата на фабрики за рафинирано олио и биодизел, които работят за българските и непознатите пазари. Затова считаме за вярно вносът от Украйна да бъде освободен, добави министър председателят.

За тази година за този бранш са изплатени и планувани 2 милиарда лева от дотации и помощи. Изненадан съм, че бранш, който получава толкоз, може да твърди, че липсва каквато и да е държавна поддръжка, настоя Денков.

И уточни: “От тези 2 милиарда лева – 890 млн. са от държавен фонд „ Земеделие ” по европейска линия. Това са европейски средства. 388 млн. през ДФЗ от държавния бюджет, които са отделени, тъй че да не се дадат от други пера. Отделно, 390 млн. от централния бюджет и 290 млн. от бюджета на Министерството на земеделието и храните ”

Добре е и секторът да има грижа за страната, когато слага своите претенции , акцентира министър председателят.

От началото на месец септември изследваме европейския опит за ограничение на надценките по веригата от аграрния производител до крайния консуматор. Ще обсъдим и предложим механизъм за ограничение на тези надценки като времена мярка за поддръжка на производителите и потребителите, сподели той.

Отделно на това държавното управление ще изиска спомагателни обезщетения от Европейска комисия за българските производители. България ще упорства и комисията да ѝ отпусне средства за оправяне на инфраструктурата, по която ще минава зърното. А настрана на това ще се ускори и фитосанитарният надзор по границата, увери още министър председателят.

24chasa.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР