Не е вярна информацията, че началникът на българското военно разузнаване

...
Не е вярна информацията, че началникът на българското военно разузнаване
Коментари Харесай

Зам.-министърът на отбраната: Шефът на военното разузнаване не е участвал в спасяването на моряците от "Царевна"

Не е вярна информацията, че началникът на българското военно разузнаване е взел участие в избавителната интервенция за моряците от кораба " Царевна ", съобщи по Българска национална телевизия заместник–министърът на защитата Йордан Божилов. В четвъртък 14 моряци от екипажа бяха изведени от кораба, блокиран на пристанището в Мариупол. Очаква се в най-скоро време те да се завърнат вкъщи.

" Това, което се появи в медиите, за една героистична интервенция, водена персонално от шефа на разузнаването, не е правилно. Министерството на защитата е подпомагало с разбори Ситуационния център в Министерство на външните работи, който има главната задача да поддържа контакт с моряците. Те са добре и се придвижват към безвредно място, откъдето да се приберат в България. Надявам се скоро да ги приветстваме ", сподели Йордан Божилов.

Има доста ясни правила във военния спор и никога нашите сънародници не могат да станат заложници на ничия страна, безапелационен бе той. Към момента военното ни министерство не може да даде оценка за обстановката с другия блокиран български транспортен съд - " Рожен ", защото сега има прегрупиране и на съветските, и на украинските войски. Трудно е да се допусна по кое време ще завърши спорът, защото все още не е ясно какви са желанията на Русия, сподели още зам-министърът.

Той разяснява и потапянето от украинците на ракетния крайцер " Москва ":
" Русия има извънредно военно предимство особено по море. Естествено, потапянето на подобен транспортен съд съществено ги забавя и, допускам, обърква проектите ".

На въпрос дали България на практика взе участие във въоръжаването на Украйна посредством европейския фонд за подкрепяне на защитата на страната, Божилов отговори: " Този фонд не финансира самото закупуване или даване на оръжие. Ако страните вземат национално решение за даване на оръжие, тяхната вноска в този фонд надлежно ще бъде намалявана. Този фонд не е основан непосредствено да финансира въоръжаване, неговата концепция е да подтиква страните да вземат това решение ".

МО беседва с редица страни както за поддръжката на изтребителите ни МиГ-29, по този начин и за възможното им заменяне с други самолети, които да попълнят евентуалните неналичия до идването на първите F-16 у нас. " Разговаряме с страни, които имат F-16. Има разнообразни форми на придобиване - на лизинг, на летателни часове. Първостепенната ни задача е да не позволим българската авиация да не може да пази българското небе. Говорим и за поддръжка на МиГ-29, има няколко разновидността и те не се изчерпват единствено до Полша ", съобщи Йордан Божилов.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР