Не е важно дали следващият български еврокомисар ще бъде мъж

...
Не е важно дали следващият български еврокомисар ще бъде мъж
Коментари Харесай

Габриел: Искрено вярвам, че България ще излъчи двама кандидати за еврокомисар

Не е значимо дали идващият български еврокомисар ще бъде мъж или жена, а да бъде мощна персона,  съобщи вицепремиерът Мария Габриел пред български публицисти в Брюксел. Вчера тя се срещна с ръководителя и някои от заместник-председателите на Европейската комисия, както и със свои досегашни сътрудници еврокомисари и с ръководителя на Европейския съвет, оповестява кореспондентът на Българска телеграфна агенция в Брюксел Николай Желязков.

Не мога авансово да кажа, дали предлагането на ГЕРБ за идващ комисар ще бъде за жена, добави тя. Предполагам, че най-малко до края на седмицата ще имаме потребност от време, с цел да обсъдим това име, ще създадем всичко допустимо да не отлагаме процеса, уточни Габриел.

По думите ѝ, кандидатът би трябвало да бъде мощен, с цел да може " да влезе с летящ старт ". Според нея е мъчно да се планува дали изборът на новия български представител в Европейска комисия ще се състои преди лятната почивка.

Важното е, че България ще излъчи двама претенденти с качествата почтено да отстояват мястото на българския еврокомисар. Искрено имам вяра, че България ще излъчи двама претенденти, добави вицепремиерът. Повече отвсякога България има потребност от своя еврокомисар. Мисля, че в действителност е значимо да останем в ясната оптика - търси се претендент, който да има качествата и експертизата. Разбира се, че е добре това да е човек, който познава европейските институции. Изборът е на ръководителя на Европейска комисия. След това претендентът минава комплицирана процедура, при която всички европейски партии ще са вперили взор в него. Според мен ще бъде значимо претендентът почтено да показва България, както считам, че съм го правила през миналите години, добави Габриел.

Тя съобщи, че е при срещите ѝ в Брюксел е имало доста позитивен взор към нашата страна. Благодарна съм за толкоз доста срещи. Искаме Шенген, еврозона, наваксване с проекта за резистентност. Срещнах поддръжка това държавно управление да влезе в работещ режим, да бъде постоянно, устойчиво и показващо резултати. Оценява се, че се стигна до основаването на това държавно управление в сложен преговорен развой, заключи тя.

По мотив вероятните промени в проекта за икономическо възобновяване от пандемията тя означи, че този въпрос е обвързван и със законови промени. Преди да мислим за предоговаряне, би трябвало да знаем какво желаеме да предоговорим, разясни Габриел. 

Според нея идният отчет за върховенството на закона в Европейски Съюз следва да регистрира измененията, подхванати от Народното събрание. Много значимо е да бъде отразено това, което имахме като последно признати промени в Народното събрание, значимо е да ги забележим ясно и неутрално отразени. Трябва най-сетне да забележим завършек на механизма (за съдействие и проверка). Ако това е по този начин, това е стъпка напред към Шенген. Сега е моментът, след всички старания и постоянно държавно управление, толкоз очевидно ангажирано с тематиката. Имаме шансове, добави тя във връзка предстоящото ново гласоподаване за разширение на Шенген наесен.

Вицепремиерът уточни, че България дава доста ясна поръчка посредством настоящето държавно управление за навременна и съответна поддръжка за Украйна. Европейската позиция е в поддръжка на Украйна, би трябвало да работим с по-ускорени периоди, прикани Габриел.

Тя изрази очакване държавното управление да реши кой ще съставлява нашата страна на идната идващия месец среща на върха на НАТО във Вилнюс. Това е решение, което би трябвало да бъде взето от Министерския съвет. Мисля, че е редно на това държавно управление на форумите от подобен огромен формат да му се даде опция да бъде водещо, прикани вицепремиреът.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР