Не е важно дали България ще има нови искания към

...
Не е важно дали България ще има нови искания към
Коментари Харесай

Османи: Не е важно дали България ще има нови искания към Северна Македония в бъдеще

Не е значимо дали България ще има нови претенции към Северна Македония в бъдеще, тъй като „ стената за всевъзможни български претенции е преговорната рамка и протоколите сред двете страни не са част от нея ”, сподели на конференция министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи, представен от Българска телеграфна агенция.

В отговор на журналистически въпрос, обвързван с думите на българския министър на външните работи Мария Габриел, че изискванията на България към Северна Македония са освен конституционни промени, само че и съблюдаване на Договора за другарство и добросъседство и двата протокола, Османи съобщи, че на срещата на върха на Европейски Съюз в Брюксел е бил показан документ, в който едно от заключенията за Северна Македония е гласяло, че с изключение на контракта от Преспа с Гърция, страната би трябвало да извърши и протоколите към контракта с България, които обаче отсъстват от окончателния текст, признат в Брюксел.

„ И това беше най-хубавият образец по какъв начин едно ново българско искане, което считаме, че не е част от преговорната рамка, не може да пробие стената, която тя съставлява. Имахме съответен случай и мога да ви дава и двата документа. Предложението с протоколите и дефинитивно гласуваното умозаключение, в което протоколите липсват. И това ще е бъдещето на връзките ни с България. Само плануваното в преговорната рамка, ще може да мине през нея и въпроси, свързани с идентичността и исторически въпроси в индикаторите за отваряне и затваряне на преговорните глави с Европейски Съюз няма да няма ”, уточни Османи на взаимната конференция с албанския си сътрудник Игли Хасани преди съвещанието на Комисията за партньорство А5.

Той сподели, че не е желал да отваря този спор сред Северна Македония и България в предизборния за Северна Македония интервал, с цел да не се злоупотребява с него „ от политически фактори ”.

Попитан дали в случай че Северна Македония не извърши измененията в конституцията има риск да не получи средствата по проекта за напредък на Западните Балкани от Европейски Съюз, Османи разясни, че с цел да получи страната част от тези пари, Европейската комисия ще вземе решение дали са изпълнени нужните промени и няма да има решение на страните членки на Европейски Съюз, „ с цел да може България да употребява своето въздействие ”.

„ Трябва да създадем промените, само че конституционните промени са доста по-голяма спънка. Страхувам се, че Букурещ 2008 може да се повтори. Тогава бяхме дружно с Албания и Хърватия, имахме по-изгодна оферта за името (на държавата) от тази, която получихме през 2018 година, не я приехме, тъй като нямахме храброст. Загубихме 15 години поради от едни и същи артисти. Албания и Хърватия станаха членки на НАТО още тогава, загубихме 500 хиляди жители, които напуснаха страната заради липса на вероятност и най-после взехме решение казуса. Същото може да ни се случи в този момент, заради липса на храброст или заради тази вълна от тъмни националистически сили, които желаят да откраднат бъдещето на жителите ” сподели Османи във връзка неосъществените промени в конституцията, които са изискване за отваряне на преговорните глави с Европейски Съюз.

Той се базира на последните прогнози на Държавната статистическа институт на Северна Македония, съгласно който при актуалната наклонност на емиграция от страната след няколко години популацията в Северна Македония може да намалее до милион и 300 хиляди жители.

„ Това са екзистенциални въпроси за народите и отговорите на тези въпроси сега са заложници на опозицията ”, сподели Османи.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР