Не е трудно да бъдем вежливи и учтиви - това

...
Не е трудно да бъдем вежливи и учтиви - това
Коментари Харесай

Важни правила в съвременния етикет

Не е мъчно да бъдем вежливи и учтиви - това е просто почитание към другите. Добрите обноски обаче не са някаква абстракция. Ето някои правила в днешния етикет, предопределени да вършат живота ни по-удобен и по-приятен.

1. Не ходете в никакъв случай на посетители без позвъняване. Ако пък вас посетят, без да са предизвестили, можете с цялостно право да бъдете по халат и чехли. Една английска дама изяснява, че когато изникнат нечакани посетители, постоянно се обува за излизане, нахлупва шапката и сграбчва чадъра. Ако гостът е от приятните, възкликва: „ Виж ти, това е шанс, преди малко си пристигам! “. В случай, че е противен: " Ах, толкоз е тъпо, само че излизам! “
Как да се храним ВЪЗПИТАНО? Ето 4 правила, които постоянно ЗАБРАВЯМЕ!
Има доста неща, които би трябвало да създадем, само че постоянно пропущаме! Едно такова нещо е спазването на верните обноски на масата по време н...
Прочети повече
2. Чадърът не се суши в никакъв случай разперен – нито в службата, нито на посетители. Сгъва се и слага в специфична стойка или се окачва.

3. Дамска чанта не се слага на коленете или на своя стол. На масата, в случай че е нужно, се поставя елегантна дребна чантичка. Обемни чанти се окачват на облегалката на стола или се оставят на пода, в случай че няма специфична табуретка (такава постоянно се предлага в ресторантите).

4. Никога мъж не носи дамска чанта. Също по този начин, взема женско палто само, с цел да го отнесе на дрешник.

5. Щом детето се настани в обособена стая, придобийте навика да чукате на влизане там. Тогава и то ще постъпва също по този начин, преди влизане в спалнята ви.

6. Как се заплаща в ресторант? В случай, че вие каните – вие плащате. Но когато дама кани бизнес-партньор на ресторант, заплаща тя. Другият вид: „ Да идем на ресторант! “, допуска всеки да заплати за себе си. Обаче мъжът в случай че предложи да заплати и за дамата, тя може да одобри.
Кавалерите към този момент не съществуват
Все по-малко мъже са галантни към " нежния пол ". Проучване разкри, че едвам един на седем мъже би отстъпил мястото си на жена в градския...
Прочети повече
7. Винаги мъжът пръв влиза в асансьора - само че пръв излиза онзи, който е застанал най-близо до вратата.

8. Мястото зад водача в колата е най-престижно, заема се от дамата, а мъжът сяда до нея. Той слиза пръв от колата, отваря и държи вратата, подава ръка на дамата. В случай, че мъжът кара, дамата още веднъж сяда зад него. Но където и да седи дамата, той отваря вратата пред нея и й оказва помощ да излезе.

9. Да разказваш пред всички по какъв начин си на диета, е много неприятен звук – пък още повече, в случай че под този претекст отказваш ястията, предлагани от съответната гостоприемна стопанка. Непременно би трябвало да похвалите кулинарните й гении, пък може и да не хапнете нищо. Същото е и с алкохола. Няма потребност да обяснявате на висок глас за какво не пиете. Помолете за изсъхнало бяло вино и отпийте леко, що се касае за отблъскване на номера.

10. Към всеки човек, навършил 12 години, наложително се обръщате на „ вие “. Много гадно е да се чуе някои да споделят „ ти “ на непознати хора. Дори към тези, с които добре се познавате, в служебна конюнктура е по-добре да говорите на „ вие “, а на „ ти “ - единствено, когато сте уединено. Има едно изключение: в случай че сте връстници или близки другари.

11. И едно остаряло предписание: пазете в загадка благосъстояние, възраст, състав на лекарство, молитва, любовна връзка, подарък, непочтеност и чест.
Маниерите последователно изчезват от масата
Традиционните обноски на маса изчезват в миг, когато мобилните телефони и преносимите компютри се употребяват съвсем толкоз по време на хранене,...
Прочети повече
---

 

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР