Не е тайна за никого, че персоналът на граничния ни

...
Не е тайна за никого, че персоналът на граничния ни
Коментари Харесай

Шефът на БАБХ: Тонове храни с пестициди са влизали у нас

Не е загадка за никого, че личният състав на граничния ни пункт е в потиснато положение. Там царува боязън и на нас ще ни коства доста време да го разсеем. Той не е единствено от последните 12 години, той е и от преди този момент. Това сподели изпълнителният шеф на БАБХ проф. Христо Даскалов в изявление за предаването „ На фокус “ по Нова телевизия.

Одитът на DG SANTE не е имал задачата да ревизира корупционните практики на пункта. „ Те се интересуват от това имаме ли всички условия да организираме формален надзор. Мнението е, че първо сградният фонд би трябвало да претърпи главен ремонт. Имаше данни от предходната компания, че там са вложени милиони – те просто не се виждат “, разясни Даскалов.

Пропукването в системата при Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “ съгласно него има едно пояснение и то е пари. На този пункт годишно минават 110 000 камиона, натоварени с по 20 тона продукция храна. 70 000 от тях подлежат на фитосанитарен надзор, уточни той. „ От всеки един камион идват големи средства. Когато се прави и лабораторния надзор, сумата надвишава 180 000 лева на един камион. Представете си размерите от средства, в случай че ти контролираш тази активност. Само 10% от тях влизаха в страната “, сподели Даскалов.

Тонове храни с пестициди са влизали у нас през Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “ поради неналичието на подобен надзор. „ По данни на компанията към 1,5-2% от пробите, които са били изследвани, са били позитивни. Според нашите данни 10% от пробите са позитивни с пестициди. Изследвали сме 800 проби, 80 от тях са позитивни. Зад всяка проба стоят 10 тона. Това приказва, че тонове храни с пестициди са влизали у нас. Няма друго пояснение “, разяснява изпълнителният шеф на БАБХ.

Кешови разплащания на пункта от българска страна към този момент няма, съобщи Даскалов.

По думите му всички органи са сезирани във връзка със случая.

Относно заканите към него той сподели: „ Свикнах да се движа с защита. Близките ми се тормозят за мен. Малко съм обезпокоен. Приемам опасността метафизичен. Това е част от тази рискова игра, която някои хора водят в България към този момент от десетки години “, съобщи Даскалов.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР