Не е тайна, че пилотите в MotoGP и стюардите в

...
Не е тайна, че пилотите в MotoGP и стюардите в
Коментари Харесай

Куартараро отново критикува стюардите в MotoGP

Не е загадка, че водачите в MotoGP и стюардите в кралския клас не са в най-хубавите връзки и това важи в цялостна мощ и за международния първенец за 2021 година Фабио Куартараро.

Вчера френският водач бе осъден с прекосяване през дългата обиколка за Гран При на Испания, поради случая в първата обиколка, който докара до прекъсването на конкуренцията на „ Херес “. В прекъсването за втората крива на надпреварата Куартараро попадна в „ сандвич “ сред Марко Бедзеки (VR46 Дукати) и Мигел Оливейра (RNF Априлия).

Това на практика остави французина без никакъв късмет да избегне контакта с двамата, след който той и Оливейра се озоваха на земята. На пръв взор този случай изцяло отговаряше на характерностите на „ спортен случай “, изключително когато приказваме за първа обиколка на съревнование.

Стюардите обаче поясниха обстановка по друг метод и наказаха Куартараро с дълга обиколка. Впоследствие водачът на Ямаха получи още едно такова наказване, защото при изтърпяването на истинската си глоба той излезе отвън очертанията на дългата обиколка. Повторенията обаче ясно демонстрираха, че той стори това несъзнателно, защото се бе обърнал към пистата, с цел да види дали има водачи, идващи към него, за по-безопасно връщане на трасето.

Решението за двете санкции на Куартараро не беше единственото по-спорно такова в хода на уикенда на „ Херес “. В събота за сходен случай в първия тур на спринта Франко Морбидели също бе глобен с дълга обиколка за неделя, до момента в който международният първенец Франческо Баная бе заставен да върне една позиция на Джак Милър, макар че изпревари австралиеца с привидно чиста маневра.

„ Бих желал да кажа това, което мисля. Ще имаме полемика, с цел да разберем по какъв начин е допустимо да се взимат сходни решения. Бедзеки беше пред мен, Оливейра беше от лявата ми страна, нямаше къде да отида. Нямаше по какъв начин да избегна удара. Опитах се да спра, само че ударих, не знам кого първо, по-късно моторът на Мигел докосна съединителя ми и аз се ударих в мотора на Бедзеки. Нямаше какво друго да направя, злополуката беше неизбежна “, съобщи Куартараро след финала на вчерашното съревнование.

Това не е първият случай, в който Куартараро получава наказване, след което той остава неудовлетворен от решението на стюардите. През предходната година той беше глобен с дълга обиколка за Гран При на Англия след контакта си с Алейш Еспаргаро в Нидерландия, след който самият французин загуби доста позиции, а по-късно и отпадна.

„ За мен в тази обстановка беше мъчно да се избегне случаят тъй като в последна сметка единственото, което можех да направя е да спра малко по-рано. От това, което видях той (Куартараро) беше сред мен и Мигел, само че нямах задоволително време да огледам добре обстановката. Така че може би, в случай че бяхме спрели малко по-рано щяхме да избегнем удара, само че мястото беше прекомерно малко. Такива неточности се случват. Не желая да споделям нищо за Фабио “, пък бе коментарът на Бедзеки за случилото се във втория завой.

След тези противоречиви решения на „ Херес “, а и като цяло решенията на комисарите от началото на сезона в MotoGP преди идващия кръг за сезона във Франция в края на другата седмица ще има среща сред водения от Фреди Спенсър панел и водачите в кралския клас.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР