Не е тайна, че агенция Автомобилна администрация“ е оголена от

...
Не е тайна, че агенция Автомобилна администрация“ е оголена от
Коментари Харесай

Горещо! Каква е причината за арестите в “Автомобилна администрация” и до какво ще доведат те?

Не е загадка, че организация „ Автомобилна администрация “ е оголена от хора, а тези, които са останали, не знам до каква степен имат потенциал да упражняват тази активност.

Това сподели за предаването „ Нещо повече “ по „ Хоризонт “ ръководителят на Националния съюз на превозвачите Красимир Лалов. Той добави, че изпълнителният шеф на Агенцията е болен и с активността е претрупан единствено заместникът му – до неотдавна основен секретар.

„ Тоест, понятия „ началник на организация “, „ заместници “, едни от които, по обвързване е контролиращ контролната активност, няма от 2 години. От три години няма шеф на дирекция ДАИ. Нещата, сами по себе си, подготвят един селскостопански двор, който няма ограда.

Какво ще се открие в Благоевград малко ме съмнява дали е това, за което се приказва или нещо друго, тъй като там е царството на компаниите, които са регистрирани на един адрес – 50-60 компании – дребна офшорна зона, на избрани хора, които нямат нищо общо с България, само че техните камиони се движат под закрила на български лицензи и с български номера. Обикновено водачите им са гърци или македонци… “.

Сага с корупцията в Автомобилната организация, съгласно Лалов, прилича параграф 22. Ако всички средства са били прибирани от инспекторите, които не пишат актовете, никой не би работил повече от 2 години, пошегува се той.

Доколкото си припомням, парите които бяха открити преди две години при един шеф на „ Автомобилна администрация “ бяха шестцифрена сума. Шестцифрена сума, в България, не пада от тавана и не се държи под дрешника “

Лалов назова показните арести „ добра мизансцена “ за снимането на филми:

„ Не е въпроса по какъв начин арестуваш хората, а какво вършиш. Хората могат да се прибират напълно безшумно без да се травмира обществото, тъй като обществото не е отговорно, само че да са подготвени и нещата да се движат бързо. Ние продължаваме да питаме: „ Какво става със случката от преди две години “. Отговорът е елементарен – нищо не става! “

Лалов напомни, че превозвачите са предложили да вземат участие в комисиите за избор на  регионални шефове на ДАИ и ва виновните постове в автомобилната организация.

Александър Цветков, който беше министър по време на първите уволнения в „ Автомобилна ревизия “ от лятото на 2009 година поради скандал със  закупуването на шофьорски книжки разяснява, че ниските заплати на чиновниците в ДАИ са повода никой от наследниците му на поста да не успее да се оправи с корупцията в структурата:

„ Инспекторите, които работят в тази конструкция, получават извънредно ниски хонорари и това ги прави прави плодородна почва за корупционни практики. Според мен е неприемливо от хора, които получават 500-600 лева, да се чака да бъдат квалифицирани, да познават законите и да работят самоотвержено на пътя. Възлагаме доста огромни очаквания на тях, а в същото време не получават съответно заплащане.

Това касае всички структури, в които има сходен проблем. Естествено че високото заплащане не е панацея за решаването на този проблем, само че считам, че е един главен фактор. Смятам, че в ДАИ би трябвало да се търси решение в няколко съществени посоки. Първото е въвеждане на колкото се може повече високи технологии и техника, която да следи и да бъде в помощ на работата на инспекторите.

Цветков напомни, че със въвеждането на видеонаблюдение в пунктовете за механически прегледи, нарушаванията фрапантно са спаднали.

„ Разбира се, не можем да кажем, че с това ще решим казуса, в случай че въведем от ден на ден механически средства за надзор, тъй като в последна сметка кой управлява контролиращите. Тук е мястото на неправителствените организации и на отварянето на тези служби към обществеността, тъй като обществото би трябвало да бъде най-големия инспектор в последна сметка –  гражданския надзор. Когато се вижда, че на тези сигнали се обръща внимание и че има резултат, това подтиква хората да подават от ден на ден сигнали и да усещат, че има правдивост “.
loading... #SC_TBlock_381491 a { font-family: Roboto!important; }
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР