Не е справедливо обществото да плаща за това, че Общината

...
Не е справедливо обществото да плаща за това, че Общината
Коментари Харесай

Културно наследство в риск: СО предлага промени в Закона за паметниците на културата

Не е заслужено обществото да заплаща за това, че Общината ще бъде принудена да извърши ремонт, с цел да избави дадена постройка. Справедливо е тази тежест да падне върху притежателя, който има задължението да бъде добър собственик, а това важи изключително когато този обект е важен и за културното завещание. Това сподели заместник-кметът на София Тодор Чобанов в ефира на „ Здравей, България” по Нова Телевизия във връзка на предлаганите промени в Закона за паметниците на културата, които ще облекчат процедурите при ремонт на рушащи се здания, оповестени за културно завещание.

Заместник-кметът изясни, че сегашната процедура е неработеща. „ Сега Законът споделя, че с цел да пристъпим към деяние и да наложим ипотека, посредством която да се изплати ремонтът, единственият метод е минимум три пъти да сме глобили към този момент притежателят, а всяка от тези санкции значи едно дългогодишно дело, което слага постройката на спомагателен риск. За страдание, макар че казусът постоянно е явен, съдът доста постоянно почита претекстовете на притежателите. Така че ние би трябвало да намерим механизъм, който да ни разрешава бързо и елементарно да организираме тази процедура”, изясни той.

По думите му, в случай че Народното събрание утвърди препоръчаните промени срокът от констативния акт за положението на постройката до започването на ремонта ще бъде доста скъсен. „ Ако бъде признато това предложение ще тече един период, който стартира от момента на констатацията, т.е. когато се направи констативния акт, и когато той изтече – няма глобяване, няма обжалване, а ще има опция да се пристъпи незабавно към ремонт и ипотекиране на постройката. Други промени включват, че в случай че постройката е в неприятно положение, няма да има опция за освобождение от налози. Предвидено е да създадем указател „ Наследство в риск”, който всяка община да го води. В София проблематичните здания са към 5% от 800 здания с индивидуален статут. Той ще бъде обществен и всеки ще може да види кои са те и кои ще бъдат глобявани, глобени и на кои ще се постановат ипотеки. Освен това е планувано и разширение на пълномощията на кметовете, с цел да могат да апелират при събаряне на статутите”, изясни Чобанов.

Там, където е наложена ипотеката, банката ще може да афишира обществени продажба на постройките, изясни заместник-кметът и посочи: „ Не става дума за конфискация, не става дума за благосъстоятелност на Общината, а става дума да не заплаща обществото за нечия немарливост и безнаказаност. Тази ипотека ще тежи на притежателя, а не на обществото”.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР