Не е сменена мантинелата на мястото на тежката катастрофа край

...
Не е сменена мантинелата на мястото на тежката катастрофа край
Коментари Харесай

Не е сменена мантинелата в участъка на катастрофата в Своге

Не е заменена мантинелата на мястото на тежката злополука край Своге, при която 20 души изгубиха живота си, удостовери за Дарик Диана Русинова от Института за пътна сигурност. Чрез писмо, адресирано до основния прокурор Сотир Цацаров от Института приканват за незабавни ограничения.

Вчера в отговор до Дарик от Агенция " Пътна инфрастуктура " показаха, че са инсталирали 10-метрово оборудване на 5 декември.

Поставянето на ограничаващо оборудване в урбанизирана територия, какъвто е казусът в Своге, не е отговорност на АПИ, само че тя пое ангажимент пред жителите на Своге след срещите при омбудсмана Мая Манолова.

Проверка на специалисти от Института за пътна сигурност тази заран обаче сподели, че мантинелата в сериозния сектор не е заменена, което основава заплаха от нов пътен случай.

" Минаха повече от три месеца от нещастието с двадесет починали край Своге, само че към момента не може да се откри кой би трябвало да възвърне еластичната ограда. Институтът за пътна сигурност, регионалният шеф на София област, медиите, жителите и други институции неведнъж отправяха покана към Агенция " Пътна инфраструктура " и община Своге да обезопасят сектора, само че все още всички се оправдават с това, че има досъдебно произвеждане и е допустимо да се правят следствени дейности на мястото. Експертите на Института считат, че е налице справедлива опция да настъпи тежко ПТП в същия сектор. Категорично считаме, че към сегашния миг няма аргументи еластичната ограда да не бъде възобновена, още повече, че противоречивият сектор беше преасфалтиран ", се споделя в отвореното писмо до Цацаров.

В момента продължава досъдебното произвеждане и не е открито кой е притежателят на мантинелата. Предстои монтирането на ограничаващи системи на мястото на случая, директно до пътното платно, както и на други места в сектора сред Своге и Нови Искър.

От АПИ припомниха, че съгласно правилника за използване на Закона за пътищата, в обитаемоте места до 100 000 души, каквато е и община Своге, Агенцията дава отговор за поддържането на платното за придвижване от бордюр до бордюр.

Отговорност на съответната община са тротоарите, мантинелите, подземните уреди, велосипедните алеи, паркингите, пешеходните подлези, осветлението и крайпътното озеленяване.
Източник: nova.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР