Не е реалистично да приемем толкова скоро общоевропейската валута, заяви

...
Не е реалистично да приемем толкова скоро общоевропейската валута, заяви
Коментари Харесай

Кадиев: Икономиката ни не е готова да приемем еврото толкова скоро

Не е реалистично да приемем толкоз скоро общо евро пейската валута, съобщи финансистът и някогашен народен представител Георги Кадиев по bTV. Записаната в съдружното съглашение планирана дата за приемането на евро то е 1 януари 2024 година

Според Кадиев това е нереалистично, тъй като няма по какъв начин да се оправим с инфлация, която е сензитивно по-висока от трите най-ниски в Европейски Съюз.

" Първо, сега междинната инфлация за евро зоната е към 7,6 за предишния месец, при нас - 12,4, като има страни в евро зоната, които са с по-висока инфлация от нашата. Второ, цялата ни стопанска система не е подготвена. Има доста работа, която би трябвало да се свърши в тези 2 години преди приемането, до момента в който сме в чакалните. Нищо не е свършено, в това число и от компаниите на най-ниско равнище - смяна на счетоводство, смяна на софтуери... Банковата система не е подготвена, нищо не е направено ", сподели той.

" Чисто политически цялата работа е сбъркана още от държавното управление на Бойко Борисов и тогавашния финансов министър Владислав Горанов. Трябваше да има разбор, който да демонстрира минусите и плюсовете от влизането в евро зона. Доколкото знам Българска народна банка имат един разбор, който демонстрира, че минусите са повече от плюсовете. Тогава го скриват този разбор, тъй като политически не е комфортно ", съобщи финансистът.

По думите на Георги Кадиев влизането в евро зоната би значело повече инфлация и в случай че има рецесия с външните задължения на страни от евро зоната, България ще би трябвало да заплаща и за тях.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР