Не е предмет на настоящия статус, ала ще поясня набързо

...
Не е предмет на настоящия статус, ала ще поясня набързо
Коментари Харесай

Експерт: Конституционният съд е труп. Все още жив, но вече труп

Не е предмет на сегашния статус, но ще поясня небрежно и накратко.

Луканов, Лилов и Со.е бяха договорили с Дертлиев, Дренчев и Со., че като се одобри Конституцията, Великото национално заседание ще се трансформира в нормално и още цели две години и половина Българска социалистическа партия (к) ще имат надзор върху три четвърти от гласовете, а ние от Съюз на демократичните сили - върху една четвърт от гласовете.

И тъй като Велико народно събрание бе свикано с цел да одобри нова Конституция, то като се провали в тази задача, ще би трябвало да се разпусне и да се премине към нови избори!

Новата, тоест сегашната Конституция с 90% от своето наличие е лист от благи и демократични планове и пожелания, само че 10% от наличието й е рисково антидемократично и то извърши основната си функционалност - получи се тъкмо този провален Преход - проолигархичен, с клептоманско плячкосване на национално благосъстояние, с прекосяване на политическите лостове в соцдържавата в икономическа мощност и оттова в политически надзор над похитената страна в ръцете на наследниците на висшата каста на Държавна сигурност и Българска комунистическа партия и на техните трибуквия, доносници, охранители и овчарки.

Сред тези 10% нездравословно наличие, въпреки и не с съдбовно по принцип значение е основаването на един пост и една институция, които са безнравствено синекурни, неефикасно ненужни, безсмислено непотребни и безбожно скъпи за българския поданик.

Постът е на вицепрезидента. В Европа от Атлантика и чак до Тихия океан няма другаде подобен пост. Това е най-големият и най-конституционно учреденият лентяй в страната! Декоративен пост за склонни към лентяйство персони, на които не им пука, че в действителност не вършат нищо, с изключение на да си клатят краката и от време на време с нескопосани изявленията си припомнят на вятъра, че ги има.

Институцията е Конституционният съд. В него 12 високо способени на доктрина адвокати, на процедура не вършат съвсем нищо. Гледат по 0.83% каузи на човек, а са най-високо платените служители в страната с дай-изобилни привилегии. Един общ, групов синекур, който подсигурява 9 години шапка на сопа и преливане от пусто в празно. Един " съименник ", с агентурно име като моето персонално име, изкара деветгодишния си синекур, обикаляйки като куфар стадионите по света с парите на " Левски " и БФС, а работата, която свърши като парламентарен арбитър бе да гласоподава против разкриването на личното си досе на клеветник на Държавна сигурност.

Досега Конституционния съд бе ненужен и пасивен, заплатите си вървяха, каквото трябваше бе гласувано, специалисти пишеха каквито би трябвало мнения, а конституционните съдии мързеливо гласоподаваха от дъжд на вятър и след дъжд качулка.

Но ето, че единствено за два дни стана ясно, че синекурният Конституционен съд е мутирал в нещо нездравословно и рисково. Той сподели едно уродливо, грозно лице.

И стана безпощадно ясно, че Конституционният съд може малко по малко да се трансформира в страшилище - архаично, атавистично, алогично и антидемократично. Толкова декаданс и назадничавост, схоластика и догматичност се разнесе от него, че аз си споделих - това не може да бъде модерна институция, това е жив мъртвец. Все още жив, само че към този момент мъртвец.

Заедно с основния прокурор, чиито потресаващи недъзи и вреди се виждат от всички, оказа се, че без да го усетим и без да го видим, ние сме се сдобили с още една институция, която е злобен зложелател на демокрацията - Конституционният съд.

И тъй като се знае кой е назначил или избрал тези хора, като забележим по какъв начин те са дали своят вот през вчерашния ден и през днешния ден, можем да стартираме с това - да желаяме пояснение и даже политическа сметка от тези, които са ги назначили или избрали. Защото волно или несъзнателно, те са натрапили на обществото ни този институционален инструмент на регреса и парадокса.

Проф. Николай Слатински

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР