Не е правилно да се даде пълна възможност на Лукойл

...
Не е правилно да се даде пълна възможност на Лукойл
Коментари Харесай

Служебният кабинет обмисля да забрани на „Лукойл“ износа на дизел

Не е вярно да се даде цялостна опция на „ Лукойл Нефтохим “ за експорт на петролни артикули. Рафинерията в Бургас би трябвало да изнася единствено деривати, които не могат да се пласират на българския пазар. Това разяснява вицепремиерът по стопански въпроси и транспортен министър Христо Алексиев по време на блиц надзор в Народното събрание.

По думите му за него е рационално даже да се забрани износа на дизелово гориво, по образеца на Сърбия. Така ще бъде предпазен ползата на българските жители. Алексиев изясни, че българското държавно управление води договаряния по тематиката с Европейската комисия.

Припомняме, че от 5 декември ще работи европейското ембарго за импорт на съветски нефт. България получи дерогация за две години, само че Европейска комисия към този момент посочи на няколко пъти, че това не значи, че износът е разрешен.

Изказването на Алексиев идва на фона на показани съвсем апокалиптични картини какво би се случило с цените на горивата в България, в случай че страната реши да спре износа на създадените артикули, основани на съветски нефт. Само преди две седмици компанията заплаши, че ще затвори, в случай че сходно нещо се случи. Служебната власт пък означи, че в случай че това стане, цените на горивата ще скочат внезапно, а оттова и инфлацията в страната.

Веднага по-късно обаче депутатите в енергийната комисия в Народното събрание утвърдиха на първо четене възбрана рафинерията да изнася артикули, създадени от съветски петрол.

Днес Алексиев разяснява, че „ Лукойл Нефтохим “ може да работи и с различен вид нефт, само че снабдяването би бил проблем, тъй като би трябвало да се случи отвън рамките на Черно море. Отговорът пристигна след въпрос на Ивайло Мирчев („ Демократична България “), който попита дали е допустимо рафинерията да задоволява търсенето на българския пазар с артикули, създадени на основата на съветски нефт, само че да изнася такива, създадени с неруски.

За да бъде доставен отвън рамките на Черно море, би трябвало да мине през Дарданели и Босфор, където има логистични проблеми “, изясни той.

По думите му служебното държавно управление се тормози, че може да бъде нарушена ритмичната доставка на недопечен нефт към рафинерията, само че все пак Алексиев акцентира, че се преглежда и подобен вид.

Годишното ползване на България на горива е 3 млн. тона, като от тях 2.5 млн. тона е дизеловото гориво, разяснява Алексиев. Той изясни, че с цел да може рафинерията да създаде такова количество дизел, би трябвало да преработва недопечен нефт. Освен това тя създава и други деривати, за които няма реализация в България, защото някои от тях са неразрешени за ползване и в границите на Европейски Съюз.

Ако тези артикули не бъдат освободени, складовете ще се запълнят и тя ще спре работа “, уточни Алексиев.

Така по думите му България ще би трябвало да внася горива от други страни, и освен това в миг, в който има недостиг на дизел в международен мащаб.

„ Трябва да се подходи деликатно, тъй като всичко това касае българската стопанска система. Ние сме в контакт с Европейска комисия и всяко едно решение ще се комуникира с Европейска комисия. “

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинЛукойл Нефтохим Христо Алексиев дизел експорт на горива петролно ембарго длъжностен кабинет ПоследниНай-четениПолитика 32 Служебният кабинет обмисля да забрани на „ Лукойл “ износа на дизел Компании 24 България и еврозоната – преимущества и благоприятни условия Бюджет и финанси 112 „ Цените би трябвало да бъдат сложени на колене “ Политика 332 Радев връчва първия мандат за държавно управление Индустрии 11173 Бизнесът с изнесени услуги в България набъбна с 10 000 души Крипто 6314 Още две огромни криптокомпании стопират работа Енергетика 5404 На първо четене: Енергийната комисия забрани на „ Лукойл “ да изнася горива Финанси 4895 Основната рента в България скочи внезапно Всички новини12:28 Компании 32 България и еврозоната – преимущества и благоприятни условия

Източник: economic.bg


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР