Не е открито замърсяване на водата около авариралия кораб „Вера

...
Не е открито замърсяване на водата около авариралия кораб „Вера
Коментари Харесай

Екоминистерството уверява, че водата около заседналия кораб Вера Су е чиста

Не е намерено замърсяване на водата към авариралия транспортен съд „ Вера Су “, оповестяват от пресслужбата на Министерство на околната среда и водите. Екипи на министерството не престават да наблюдават всекидневно положението на морската околна среда.

С цел установяване на степента на влияние върху морската среда и нейните жители и съответно идентифициране на възможни екологични опасности са направени разбори по биологични детайли за качество – фитопланктон и хлорофил–а. Получените досега резултати удостоверяват екологична оценка за „ умерено положение “ на крайбрежното водно тяло, в което се намира заседналият транспортен съд.

Резултатите от регулярните проби демонстрират непоклатимост в стойностите на следените индикатори като pH, соленост, разперен О2, плътност с О2, азот амониев, азот нитритен и азот нитратен. Водните проби за азот амониев, взети наоколо до кораба, също демонстрират близки, сравними стойности. Потвърждава се регистрираната и досега наклонност за задържане на стойностите на следените индикатори.
свързани новини4459преди 4 часа
С цел обезпечаване на скрининг на морските води в непосредствена непосредственост до заседналия транспортен съд, с изключение на всекидневно следените индикатори, е извършено и проучване на водите за наличие на следните метали – желязо, манган, цинк, олово, кадмий, никел, общ хром. Отчетените резултати по всеки от оценените тежки метали са под границите на стандартите за качество на околната среда, което е индикация, че водите към кораба не са нечисти с метали.

От Министерство на околната среда и водите са подхванати и дейности за възлагане на цялостен разбор на товара на кораба. Резултатите от разбора на тестът удостоверяват, че товарът е чист карбамид, което изцяло дава отговор на предоставения информативен лист за сигурност на товара.

Допълнителният площен мониторинг, създаден взаимно с специалисти от Института по океанология към Българска академия на науките, е извършен макар комплицираната метеорологична конюнктура. Подбраните 7 пункта в региона южно и югоизточно от кораба „ Vera Su “ са съобразени с посоката на преобладващото морско течение. Разположението на пунктовете разрешава следене на евентуално влияние върху морската околна среда в по-дългосрочен проект посредством осъществяване на периодически моделирани проучвания на крайбрежните морски води.

Екипите на Министерство на околната среда и водите не престават ежедневно да наблюдават положението на водите в Черно море в непосредствена непосредственост до заседналия транспортен съд и остават в подготвеност за подпомагане по време на последваща интервенция по разтоварване на кораба.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР