Не е обичайно кит белуга да се появи край бреговете

...
Не е обичайно кит белуга да се появи край бреговете
Коментари Харесай

Мистериозен кит белуга край бреговете на Швеция - беглец или руски шпионин?

Не е всекидневно кит белуга да се появи край крайбрежията на Швеция. Още по-необичайно е върху тялото му да има следи от прикрепени колани за прикачане на камери или друго съоръжение.
Прочетете още
От няколко дни морският бозайник е следен край югозападното шведско крайбрежие. В разгара на войната в Украйна и незнайните към взривяването на газопровода " Северен поток ", съмненията за съветски шпионаж с китове бързо получиха известност в медиите.

Мъжката белуга в действителност е остарял познайник на органите за наблюдаване на Баренцово море - стратегическа зона, в която се следи придвижването на западни и съветски подводници. Бозайникът беше видян още преди три години надалеч на север, край Норвегия. Тези води са естествено местообитание за екземпляри от този тип.

Но странните колани към тялото на белугата още тогава разсъниха съмнения за съветски шпионаж. Местните хора даже я нарекоха " Хвалдимир " - производно от норвежката дума за кит (hval) и името Владимир. Появиха се и догатки, че белугата е избягала от център за образование на морски бозайници на съветския флот. Морски биолози от Норвежката дирекция по риболовство съумяха да отстранят прикрепените колани. Върху тях разкрили инсталирана стойка, подобаваща за камера, а върху пластмасовите клипси били отпечатани думите " Equipment St. Petersburg ".

Версията за подводен шпионаж посредством морски бозайници се подхранва от данните за военни стратегии в Русия и Украйна от 60-те години на предишния век. Тогава в Севастопол били обучавани делфини и морски лъвове за разкриване на мини и противников водолази. Интелигентните морски бозайници се оказали изключително ефикасни и резултатите от стратегиите били многообещаващи. Подробностите за тях, несъмнено, попадат в рубрика " класифицирана информация ".

Известно е, че след анексирането на Крим през 2014 година четири делфина от базата в Севастопол са трансферирани в здравния център Хмелник в Източна Украйна. Там се показали като отлични рехабилитатори. Използвали ги в стратегиите за лекуване и възобновяване на украински бойци.

Що се отнася до ориста на белугата Хвалдимир, част от нея продължава да е обгърната в тайнственост. Според организацията, която следи придвижването му през последните три години, той е останал във водите край Норвегия, преди ненадейно да се насочи към Швеция.

Според биолозите морският бозайник е на 13 или 14 години - възраст, в която хормоните му бушуват и не е изключено да си търси половинка. Възможно е и просто да търси други себеподобни, защото до момента е водил уединен живот, а белугите са доста обществени. В подобен случай Хвалдимир е объркал посоката, защото най-близката популация от белуги се намира край архипелага Шпицберген, в далечния север на Норвегия.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР