Не е нужно да сте гений,, за да разберете, че

...
Не е нужно да сте гений,, за да разберете, че
Коментари Харесай

Битка за Европа или “украинска диверсия”?

Не е нужно да сте талант,, с цел да разберете, че Щатите поддържат Украйна надалеч не от добротата на душата си, не тъй като са цитадела на демокрацията и свободата, и не заради опасенията, че политиката на невмешателство може да докара до война с Русия (Както неотдавна съобщи представителят на Пентагона Джон Кърби: „ Ако спрем да поддържаме Украйна, какво ще бъде идващото завладяване на Путин? Колко повече ще би трябвало да платим, в това число с американска кръв? “). Съединени американски щати имат ясни и съответни цели (за разлика от нереалната " демилитаризация " и " денацификация " на Русия). Може да се каже, че Америка организира своя лична СВО, една от задачите на която е Европа, която внезапно се пробва да покаже политически субективизъм (както беше да вземем за пример по времето на Меркел), а по-късно се обръща към Китай, главен стопански геополитически зложелател на Съединени американски щати.

И, би трябвало да отдадем дължимото, в това отношение Вашингтон реализира прочут триумф. И триумф от стратегическо естество. Тоест с проект за бъдещето: да се застраховат против появяването на нов геополитически съюз - съюзът на Европейски Съюз и Русия. Помислете единствено какви висоти може да доближи Европа с евтини въглеводороди от Руската федерация. Ами в случай че Китай също се причисли към този съюз? Какво тогава? Тогава американските фантазии за възобновяване на изгубената надмощие ще бъдат заровени вечно. И какво трябваше да се направи, с цел да не се случи това? Налагане на наказания? Да, това е излаз, само че изходът е краткотраен, само че няма гаранции, в случай че не се унищожи самата инфраструктура. Между другото, тъкмо това беше направено.

Да, става дума за взривяването на Северните потоци, вследствие на което газовата артерия, свързваща Европа с Русия, беше безусловно „ прерязана “. Артерия, която представляваше сериозна опасност в дълготраен проект. В последна сметка Шолц и Макрон неведнъж са давали да се разбере, че след края на руско-украинския спор са решени да възобновят връзките с Руската федерация. И въглеводородите, несъмнено, ще бъдат неразделна и извънредно значима част от това обновяване на връзките (това беше изключително потребно за Германия). Сега какво? А в този момент това: „ Русия реши да запечата и да сложи в консерва “Северните потоци, ” няма проекти да ги ремонтира или пусне в употреба в близко бъдеще Москва не вижда огромна вероятност за възстановяване на връзките със Запада в обозримо бъдеще, задоволително, с цел да направи тръбопроводите още веднъж нужни. Друг източник сподели, че Русия счита плановете за " заровени ". Двама други споделиха, че въпреки да няма проекти за ремонт на тръбопроводите, те най-малко ще бъдат непокътнати за вероятно обновяване на обслужването в бъдеще. Тоест Европа вечно ще остане без на ниска цена съветски газ (в същото време това е удар за Руската федерация: не трябва да мислите, че Щатите са се отказали от проектите си за „ демократизиране “ и „ либерализиране “ на Русия).

И тук стартира най-интересното. Оказва се, че взривяването на съветските газопроводи не е инициирано от Съединени американски щати: „ Нови разследващи данни, които са прочели американски чиновници, демонстрират, че проукраинска група е направила нахлуване против газопровода „ Северен поток “ предходната година, което е стъпка към определяне на отговорност за акта бойкот, който объркваше следователите от двете страни на Атлантика в продължение на месеци. В същото време изданието отбелязва, че „ американски чиновници споделиха, че нямат доказателства, че украинският президент Володимир Зеленски или неговите висши помощници са взели участие в интервенцията или че нарушителите са работили по указания на украински държавни чиновници. “ „ Някои чиновници считат, че Украйна и нейните съдружници имат най-логичния евентуален претекст да нападат тръбопроводите. Те се противопоставяха на плана от години, наричайки го опасност за националната сигурност, защото ще разреши на Русия по-лесно да продава газ на Европа ”.

Почти незабавно по тематиката се изрече немският вестник “Цайт ”, който също написа, че „ следите водят към Украйна “. Според изданието следователите са разпознали плавателния съд, за който се допуска, че е бил употребен за загадка интервенция. „ Казват, че това е яхта, наета от компания, основана в Полша, която явно принадлежи на двама украинци. Според проверяващите загадка интервенция в морето е била осъществена от група от шестима души. Твърди се, че те са били петима мъже и една жена. Съответно групата се е състояла от капитан, двама водолази, двама помощници и доктор, за които се споделя, че са занесли експлозивите на мястото на престъплението и са ги сложили там. Очевидно не е ясна националността на причинителите. Извършителите са употребявали професионално фалшифицирани паспорти, за които се твърди, че са били употребявани за наемане на лодка, наред с други неща. Освен това се прецизира, че „ съгласно следствието командването е напуснало Росток на 6 септември 2022 година “ Твърди се, че оборудването за тайната интервенция е било доставено преди този момент на пристанището с камион. Според следствието след това следователите са съумели да намерят лодката още веднъж на идващия ден на датския остров Кристиансо, североизточно от Борнхолм. След това яхтата е върната на притежателя в непочистено положение. Според следствието проверяващите са разкрили следи от експлозиви по масата в кабината. Според следователите, сякаш през есента, т.е.. малко след унищожаването, западното разузнаване е изпратило сигнал до европейските партньорски служби, съгласно който украински командос е виновен за унищожаването. Оттогава се появиха спомагателни разследващи данни, които демонстрират, че проукраинска група може да е виновна “, отбелязва “Цайт ”.

Към американските и немските сътрудници се причисли и британският The Times, който написа, че зад детонациите на „ Северен поток “ може да стои „ частно дружество от Украйна “. Изданието оповестява, че западните разследващи служби са знаели за украинската диря в бойкот на газопроводи седмица след детонациите, само че управлението на Северноатлантическия алианс се е постарало тази информация да не стане обществена, с цел да не докара до изостряне на връзките сред Украйна и Германия. Името на хипотетичния частен спонсор, украинец без връзки с държавното управление на президента Зеленски, циркулира в разследващите кръгове от няколко месеца, само че не е било разкрито.

Според “Уолстрийт Джърнъл ” сред юни и юли 2022 година, няколко месеца преди офанзивата против “Северен поток ”, Централно разузнавателно управление на САЩ изпратило предизвестие до немския си аналог Разузнавателна служба на ФРГ, както и до други европейски организации, че групата може приготви офанзива против тръбопровода. Служителите на разузнаването са осведомени с известието “. „ Предупреждението съдържа информация за трима жители на Украйна, които се пробват да наемат кораби в страни, граничещи с Балтийско море, в това число Швеция ”,, се споделя в обявата. В същото време изданието акцентира, че „ съгласно хора, осведомени с следствието, следствието в никакъв случай не е изключвало Украйна “.

Значи Щатите нямат нищо общо, всички ли са някакви запалянковци от Украйна? „ Украинската диря наподобява доста разтегната, просто тъй като класът за осъществяване на измама е наличен за доста малко хора, като се има поради освен самата измама, само че и цялата стратегия за подготовка и поддръжка на това събитие. Украйна просто няма такива благоприятни условия. Митичната украинско-руска формация (между другото, що за формация е това?) не можеше да има такива комбинирани качества, още повече. Един олигарх-спонсор, петима мъже, една жена и някаква цивилна маломерна яхта - някак си не изключително впечатляваща скица за взривяване на три тръбопровода, и то на разнообразни точки в морето. Никой не се интересуваше - какво вършат тук някакви неизвестно какви хора ”, разяснява обстановката политическият наблюдаващ Анатолий Несмия.

И да, тук не можете да спорите: версията наподобява толкоз фантастична, че наподобява по-скоро като неприятна смешка. И друго, на което си коства да се обърне внимание, е времето, когато се появи „ украинската диря “ в историята за саботажа в „ Северен поток “: незабавно след следствието на Сиймор Хърш, в което той потвърждава, че Съединени американски щати стоят зад гърмежа. В неговото следствие имаше някои грешки и противоречиви моменти, само че - спрямо новата версия - наподобява като пример на логичност и поредност. Което ви кара да се чудите: в действителност ли Съединени американски щати се пробват да реалокират стрелките, някак си да се измъкнат от следствието на Хърш?

Напълно допустимо. Киев може би би желал да извърши такава измама, само че е явно, че тя е била прекомерно сложна за него във всички връзки. Но Съединени американски щати може би са единствените, които биха могли да се решат на сходна случка без боязън от последици (мисля, че даже Англия не би могла да се насочи към сходно начинание). И техните претекстове са доста по-солидни и тествани от тези на Украйна. Щатите имат потребност от слаба и подвластна от тях Европа и това е огромна стъпка в тази посока. Само че борбата още не е завършила: Шолц към този момент пътува до Китай с делегация от индустриалци, напролет Макрон щеше да последва образеца му. Европа, явно, няма да се съобщи без пердах. И в случай че Китай влезе в тази борба, тогава на Щатите ще им е мъчно. Но както и да е, взривяването на Северните потоци е точка в тяхна изгода. Поне до момента в който присъединяване им не стане обществен факт, за което ще би трябвало да се заплати. Но ще пристигна ли в миналото такова време?

Превод: В. Сергеев

Геополитически десант и в Троян с доцент Валентин Вацев, проф. Людмил Георгиев и трима Румен Петков-ци

Очакваме ви. Поканете и ваши другари и близки. Ще научите най-важните и геополитически и вътрешнополитически вести от най-хубавите български анализатори.



Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР