Не е нужно да сте експерт, за да управлявате парите

...
Не е нужно да сте експерт, за да управлявате парите
Коментари Харесай

3 съвета как да управлявате парите си по-добре

Не е нужно да сте специалист, с цел да управлявате парите си добре. Дори и няколко дребни промени в метода, по който спестявате, харчите и инвестирате може да ви оказват помощ да натрупате благосъстояние, написа CNBC. Ето няколко съвета:

Започнете да инвестирате преди 30-тата си годишнина, в случай че можете

Колко по-рано започнете да спестявате и инвестирате, толкоз по-голямо ще е благосъстоянието ви. Експертът Сюз Орман показва, че би трябвало да започнете да инвестирате още преди да сте навършили 30-годишна възраст. Това е по този начин, защото колкото повече време минава, толкоз повече пари се натрупват.Например, в случай че започнете на 25-годишна възраст и влагате по 100 $ с годишна възвръщаемост 12 %, на 65 година ще имате над 1 милион $. Ако започнете да го вършиме, когато сте на 35 година, ще се натрупат едвам 300 000 - т.е. тези 10 години ще ви костват 700 000 $.

Разбира се, 12 % възвръщаемост е по-трудно постижима, само че каквато и да е тя, този съвет е годен.

Не се фокусирайте прекалено много върху спестяването

Ако единствено спестявате, само че не инвестирате, в дълготраен проект ще губите пари, споделя Дейниъл Таун. Причината, несъмнено, се крие в инфлацията, която понижава покупателната дарба на парите с времето. 20 лв. постоянно ще са 20 лв., само че ще може да си купите по-малко с тях.

Ако преди 50 години сте скрили 1 000 $ под матрака, през днешния ден те ще " костват " едвам 137,45, в случай че вземем поради покачването на цените в Съединени американски щати.

Но в случай че бяха вложени при 6 % годишна възвръщаемост, те щяха да бъдат 20 000 през днешния ден.

Нужно е да имате скътани средства, които да покрият нормалните ви разноски за шест месеца напред. Останалите би трябвало да работят за вас.

Когато пазарът потъва, спри спокойни

Капиталовите пазари имаха волатилна година през 2018. Но за междинния човек измененията на пазара, даже и по-драматичните, не би трябвало да основават суматоха.

Най-добрият вид, споделя именитият вложители Уорън Бъфет, е да не обръщате внимание. И даже, в случай че можете, в интервал на разпродажби, да купувате акции от фирмите, за които вярвате, че са положителни и ще продължат да се развиват устойчиво. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР