Не е ново откритие, че езикът, който говорят в Северна

...
Не е ново откритие, че езикът, който говорят в Северна
Коментари Харесай

Скопие: Македонският език е реалност, а не форма на българския

 Не е ново изобретение, че езикът, който приказват в Северна Македония, е писмено-регионална норма на българския език. Македонски език няма. Това разгласи преди дни зам.-председателят на Българска академия на науките проф. Васил Николов след представянето на книгата " За формалния език на Република Северна Македония " - даваща аргументиран текст за формалния език на западната ни съседка.

Скопие незабавно реагира на това изявление и излезе с публична позиция. В позицията на Института " Кръсте Мисирков " се споделя, че македонският език е действителност, а не югозападна писмено-регионална форма на българския.

Според Ивайло Танчев от Национално съдружие " Традиция " едно от доказателствата, че в Северна Македония се приказва български е карта, направена от дипломата доктор Тодор Недков, заяви bTV. От нея излиза наяве, че на тази територия, която тогава към момента е била в рамките на Османската империя през 1902 - 1907 година, 65% от популацията е било българско. Имало е 1870 български учебни заведения с над 78 хиляди възпитаници.

Той сподели и удостоверение за приключен клас от Костур. От него се вижда какви предмети са изучавали децата там през 1897 година и какви езици - френски, турски и български език. Никъде няма македонски език, посочи Танчев.

Македонски език няма, това е изкуствено основан език преди 70 година, безапелационен е представителят на Национално съдружие " Традиция ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР