Не е необичайно хората да преживяват периоди на съмнение в

...
Не е необичайно хората да преживяват периоди на съмнение в
Коментари Харесай

Обсесивно-компулсивно разстройство на взаимоотношенията

Не е извънредно хората да претърпяват интервали на подозрение в връзките си. С напредването на връзката проектираният " съвършен " облик, с който живеем, нормално е помрачен от същинската персона на индивида до нас. Дори вашият сътрудник да не дава отговор на " идеалните " ви стандарти, това не значи, че той или тя не е заслужен за вашата обич и любов. Точно както хората, взаимоотношенията също се развиват и трансформират с течение на времето. Партньорите се научават да се обичат и одобряват взаимно, макар минусите или грешките. Това приемане на " същинския " човек насреща има наклонност да прави връзките по-силни и по-малко повърхностни.

Хората с обсесивно-компулсивно разстройство на взаимоотношенията постоянно изпитват усложнение да се съобразят с обстоятелството, че връзката или сътрудникът не са съвършени. Обсесивните мисли и натрапчиво държание освен ги попречва да се любуват на качеството на връзката си, само че може да отблъсне колегата. Чрез схващане характера на ОКР в подтекста на връзката и методите за ръководство, хората, които страдат от това разстройство, могат да се научат по какъв начин да се любуват и правят оценка взаимоотношенията си.

Обсесивното-компулсивно разстройство и по какъв начин то визира взаимоотношенията

Повечето от нас имат моменти, в които просто не могат да се отърват от мисъл или подтик в мозъка си. Обсесивното-компулсивно разстройство (ОКР) обаче е разстройство на психологичното здраве, при което човек изпада в цикли на обсесии и компулсии. Обсесите са " нежелани, натрапчиви мисли, облици или апели, които провокират раздразнителни усеща ". Компулсиите са държания или ритуали, които някой употребява, с цел да облекчи страданието от натрапчиви мисли.

ОКР визира всички области на живота и нормално се демонстрира на възраст сред 8 и 12 години или в края на тийнейджърството и младините. Не е ясно какво предизвиква разстройството, само че проучванията откриват разлики в мозъците и гените на страдащите от него. Това значи, че то не е само некадърност на индивида да управлява избрани мисли; то е особеност в неговата невробиология. Изследванията също по този начин демонстрират, че ОКР има наклонност да се предава в фамилията.

Страдащият е захласнат от неща, за които в действителност го е грижа. Не е изненадващо, че страховете и подозренията по отношение на взаимоотношенията са постоянно срещана обсесия. Дори и връзката да върви добре, индивидът е захласнат от това да знае дали сътрудникът му е " единственият ". Това е по този начин, тъй като връзката е толкоз значима за него, че простата мисъл, че не е " вярна " или " съвършена ", е необикновено притеснителна — това е моментът, в който идват и натрапчивите мисли. Ето за какво страдащият от ОКР на взаимоотношенията ще извършва ритуали или други натрапчиви държания като да търси непрекъснато увещание, в опит да облекчи страданието, породено от натрапчивите мисли.

Излишно е да подчертаваме, че това слага забележителна тежест върху индивидите и взаимоотношенията. Дори индивидът с ОКР на взаимоотношенията да знае, че натрапчивите му привички са ирационални, той продължава да се придържа към натрапчивите мисли, които постоянно изострят циклите на обсесии и компулсии.

ОКР на взаимоотношенията може да включва сантиментален сътрудник, член на фамилията, родител или даже Бог. Независимо към кого е ориентирано, разстройството има силата да осакатява и унищожава връзките.

Видове ОКР на взаимоотношенията

То нормално се демонстрира в две форми:

Обсесивно-компулсивен признак, фокусиран във връзката (тип I)

Настъпва, когато човек е превзет от подозрения и паники по отношение на " правилността " на връзката си. Загрижеността му се върти към три съществени измерения на взаимоотношенията:

  • Чувства към колегата . " Наистина ли обичам колегата си? " или " Сигурен ли съм, че тази връзка ще ме направи дълготрайно благополучен? "
  • Възприемане на възприятията на колегата във връзката. " Изпитвам подозрения в това, че сътрудникът ми ме обича. " или " Търси ли сътрудникът ми някой по-добър от мен? "
  • Оценяване на " правилността " на връзката. " Трябва да продължа да върша инспекции, с цел да се уверя, че тази връзка е вярната. " или " Не съм благополучен, значи тази връзка е неправилна. "

Чрез многократното подозрение в възприятието за " точност " на връзката постоянно близостта бива разрушена. Този вид ОКР усилва страховете от занемаряване и прилепване, подлага доверието на тествания и може да съсипе взаимоотношенията.

Обсесивно-компулсивен признак, фокусиран в колегата (тип II)
Той включва инспекция, угриженост и търсене на уверения, свързани с действителните или мислени дефекти на колегата в шест области:

  • Външен тип : " Носът му е прекомерно огромен " или " Тя надебелява. "
  • Общителност : " Той постоянно се държи като простак, когато излизаме " или " Срамувам се да я заведа на фамилните събирания ".
  • Морал : " Той желае да ми изневери " или " Тя в никакъв случай не е почтена за мен. "
  • Емоционална непоклатимост: " Неговият яд ще скапе връзките ни " или " Всичко, което върша, я кара да плаче. "
  • Интелигентност : " Той е напуснал колежа, значи е човек, който бързо се отхвърля " или " Тя няма задоволително мозък, с цел да поддържа подтикващ диалог. "
  • Компетентност : " Може ли той да е добър брачен партньор и глава на фамилията? " или " Тя няма да е добра в развъждането на дете. "

Особена линия на страдащите от ОКР, фокусирано върху колегата, е хипер-внимание върху личните възприемани дефекти (дисморфични загрижености по тялото) и ирационално неправилно пояснение на тези дефекти, които се проектират върху колегата.

Не е извънредно човек да страда и от двата типа ОКР (които споменахме по-горе), защото те нормално се подхранват едно друго. Например, в случай че някой е захласнат от това, че сътрудникът му не е " единственият ", той може да търси неточности и дефекти в него (дори малките), с цел да удостовери възприятията за " точност " на колегата.

Често срещани компулсии при ОКР на взаимоотношенията:

За разлика от други форми на ОКР, като честото измиване на ръцете или непрекъснатата инспекция за произшествия, явните признаци на натрапчиво държание не са толкоз явни за другите. Някои компулсии, които могат да се следят, включват:

  • Обсесивни въпросителни: Фокус върху всички дребни детайлности във връзката, което води до подозрения дали тя е вярна.
  • Непрекъснато проучване: Задълбочено четене на публикации и друга информация за качествата на сполучливите взаимоотношения.
  • Сравняване : Взирането в други взаимоотношения и сравняването им с вашите.
  • Търсенето на " съвършена " обич: Вманиачаването в идеалната форма на обич, което попречва преживяването на обич във вашата връзка.
  • Търсенето на безкрайна пристрастеност: Разстройвате се, когато никоя форма на фамилиарност не дава отговор на вашите стандарти.
  • Избягване : Страните от места или обстановки, в които смятате, че може да срещнете някой по-привлекателен от вашия сътрудник. Това би могло да включва и отбягване на разнообразни форми на фамилиарност.

Загрижени сте дали вие или някой, който обичате, има ОКР на взаимоотношенията?
Единственият метод да знаете сигурно е да получите диагноза от дипломиран клиничен психолог. Лекар или терапевт ще ви интервюира и ще ви попита за историята на връзките ви и за положението на настоящите ви взаимоотношения. Той ще направи оценка на положението и ще ви даде проби за самокритика, с цел да получите по-добро схващане за типа и тежестта на вашето ОКР.

Управление на ОКР на взаимоотношенията

Както при доста психологични разстройства, няма прочут лек за ОКР на взаимоотношенията.За благополучие, има няколко метода за лекуване, които оказват помощ да се понижат или да се постави завършек на натрапчивите мисли и държание. Една от първите стъпки за ръководство е осъзнаването на въздействието, което това разстройство оказва върху вас и вашите връзки. Веднъж, когато установите това, ще бъде по-вероятно да получите помощта, от която се нуждаете.

Когато бъдете диагностицирани с ОКР на взаимоотношенията, доктор или терапевт ще ви образова за разстройството. Това ви дава по-добро схващане за въздействието, което оказва върху вашите взаимоотношения, всекидневието и цялостното ви благополучие. Оттук терапевтът ще стартира процеса на когнитивно преструктуриране, с цел да ви помогне да оспорите вашите натрапчиви мисли и да развиете по-добри модели на мислене и справяне. Вашият сътрудник може да бъде помолен да се причисли към вас най-малко за някои от тези сесии.

Терапия за ОКР на взаимоотношенията

Интервенциите със особено подготвен психотерапевт вършат това положение извънредно лечимо.

Когнитивно-поведенческа терапия

КПТ е тип разговорна терапия, подчертаваща ролята на нашите мисли в това по какъв начин се усещаме и какво вършим. КПТ ни учи по какъв начин да реагираме на мислите по по-здравословен и по-рационален метод. Чрез разнообразни способи тя се пробва да преструктурира метода на мислене на индивида, с цел да бъде по-рационален и по-малко реагиращ на отрицателните мисли.

Пълноосъзнатост

Чрез практикуването на техники за пълноосъзнатост, като медитация и етикетиране на мисли, човек става по-наясно по какъв начин те въздействат върху живота му. Чрез действия, свързани с пълноосъзнатост, страдащият се научава, че мислите му са краткотрайни и се трансформират. Приемането на позитивните и негативните мисли разрешава на индивида да ги " пусне ", откакто се появят, в това число и натрапчивите такива, които увековечават циклите на обсесии и компулсии.

Експозиционна терапия

Тази интервенция включва последователното излагане на индивида на тревожни обстановки, свързани с неговото ОКР на взаимоотношенията.По този метод, до момента в който той се учи на позитивни тактики за справяне с натрапчивите си мисли, страдащият постепенно стартира да осъзнава страховете си като действителни, само че не реалистични или толкоз застрашаващи, колкото се възприемат.

Медикаменти

В някои случаи наред с лечението се употребяват и лекарства. Лекарствата сами пос ебе си рядко позволяват проблемите, свързани с ОКР на взаимоотношенията.

Консултация за двойки

Взаимоотношенията, натоварени с наличието на ОКР, постоянно се възползват от някакъв тип консултиране. Това оказва помощ да се възвърне връзката, да се улесни разбирането сред сътрудниците и да се развият позитивни бъдещи тактики за битка с разстройството.

Ако сте диагностицирани с ОКР на взаимоотношенията или смятате, че може да страдате от това разстройство, потърсете помощ. Както множеството положения на ОКР, е извънредно мъчно да се справите сами. Консултирайки се с терапевт, вие вършиме първата смела стъпка в преодоляването на вашето ОКР.

Framar.bg

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР