Не е необходимо училищата да плащат месечен абонамент нито ваучери,

...
Не е необходимо училищата да плащат месечен абонамент нито ваучери,
Коментари Харесай

МОН: Няма нужда училищата да плащат за виртуална класна стая. Имат безплатни възможности |

Не е належащо учебните заведения да заплащат месечен абонамент нито ваучери, с цел да имат достъп до виртуална класна стая, в случай че им се наложи да преминат от присъствено към отдалечено образование. Това излиза наяве от отговор на Министерството на образованието и науката във връзка питане от OFFNews, отправени по отношение на конференция на представители на Shkolo.bg. Наред с всеобщо употребяваните от учебните заведения техни електронни дневници през вчерашния ден те показаха и интегрирана с тях виртуална класна стая, за която обаче има абонамент. За 800 възпитаници да вземем за пример той е 1600 лв. за учебното заведение.

" Министерството на образованието и науката при започване на изключителното състояние сътвори за всички учители и възпитаници служебни профили, като данните са предпазени на сървърите на министерството. Целта е тези профили да следват ученика и учителя през целия учебен развой. Чрез тях се обезпечава достъп до всички запаси, предлагани и поддържани от МОН, като в същото време към всички външни снабдители на услуги е въведено условие за интеграция, тъй че да се избегне нуждата от регистрация или потребление на персонални профили. Към тези профили сега от наша страна са интегрирани двете най-големи международни платформи - Microsoft Office с Teams и Гугъл G Suite с Classroom.

Профилите от вида [email protected] са единствено за просветителни цели. В момента всеки преподавател и възпитаник може да влезе както в Microsoft, по този начин и в Гугъл, без да се постанова да се записва или да дава персонални данни ", пишат от МОН.

Оттам опровергават изказванието на Shkolo.bg, че платформата им е една от трите утвърдени от МОН:

" Няма публично утвърдени платформи от МОН, има условие за интеграция с просветителните профили @edu.mon, което все още е изпълнено за платформите на Microsoft и Гугъл (от наша страна) и за виртуалната платформа на „ Школо “ – от тяхна. Единствено учебните заведения, които в предходни години са внедрили и употребяват Microsoft Office 365, Гугъл G-Suite или друга платформа, отговаряща на условията, могат да продължат да я употребяват със старите, основани на учебно равнище профили, само че като обезпечат условия за включването на всички учители и възпитаници.

След като от „ Школо “ направиха интеграция с електронните профили на МОН, само че всяко учебно заведение съгласно опциите на бюджета си взема решение дали да избере и надлежно заплаща тази платформа.

Ползването на виртуалните класни стаи Microsoft Teams и Гугъл Classroom, които също са напълно на български език, е обезпечено от МОН и е гратис за възпитаници и учители. Поради тази причина няма да се финансира закупуването на права за други такива. От друга страна МОН финансира закупуването на права за прилагане на електронни дневници, като това ще продължи и през тази година. Следва обаче да се знае, че електронният дневник и виртуалната класна стая са разнообразни софтуерни артикули ", пишат още от Министерството на образованието и науката.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР