Не е много ясно какво е трябвало да прави Джемкорп

...
Не е много ясно какво е трябвало да прави Джемкорп
Коментари Харесай

Министърът на енергетиката коментира казуса Джемкорп

Не е доста ясно какво е трябвало да прави „ Джемкорп ” от самия меморандум, и аз се пробвам да схвана. Предметът на контракта е да се правят взаимни действия с държавното управление ни за развиване и внедряване на технологии в на процедура всички посоки в бранш „ Енергетика ”. Това съобщи служебният министър на енергетиката в ефира на бТВ.

„ Българската енергетика и всички обекти в нея са от стратегическо значение за страната. Самият достъп до тази сфера, до информация, до обектите към този момент съставлява предоставяне на нещо, което е обвързвано с националната сигурност. Хората имат потребност от заповед, достъп, особено позволение до тях. Предоставянето на достъп и информация е сериозно. Компаниите, купили енергийни обекти в страната, са тествани. Счетено е, че наличието им не нарушава националната сигурност. Не знам да има връзка с руснаци ”, осведоми той.

 

Той разгласи, че няколко неща го тормозят: „ Начинът на сключване на меморандума – не е минало естественото координиране през службите на Министерството на енергетиката и останалите министерства. Това прескача цялата конструкция и се подписва – това е нарушаване. Че се подписва от министъра на енергетиката от името на България, без да е акредитиран за това. Защо ни е нужна компания, която да развива енергетиката? Това е работа на министерството. Това също ме тормози. ”

„ Когато ни е необходим съветник в избрана технология, това се прави с процедура. Ако си купувате автомобил, няма да идете при „ Джемкорп ”. Защо е нужно такова нещо на България? Нямаме информация да са правени заплащания за услуги, защото цялото нещо е отвън системата ”, добави още той.

Той съобщи, че има импортирано писмо за считане на меморандума за преустановен и че се отхвърлят от искания към страната, само че разясни, че не е несъмнено чисто юридически дали има опция след време да се възползват от клаузата за арбитраж, чисто юридически.

„ Не сме разкрили пътната карта с „ Газпром ”, няма я по чекмеджетата ”, засмя се той.

По мотив „ Лукойл ”, министърът съобщи: „ България има дерогация да внася съветски нефт по море. Тя е дадена, тъй като рафинерията в България не може физически да внася нефт от друго място. Другият достъп е през Босфора, където в този момент не се пускат танкери да минават. Дерогацията, по тълкуването на юристите ни, не не разрешава експорт на нефтопродукти. Лукойл не е към Министерство на енергетиката, както множеството считат, петролът и петролните артикули са към Министерство на стопанската система. Знам, че в този момент текат диалози с Европейската комисия за изясняване на този проблем. ”

„ Рафинерията в България би трябвало да работи – това е източникът на горива, които са на допустими цени и са по-ниски от всички останали страни в Европа. там работят доста хора. Приоритет е да работи рафинерията, да заплащат налози в България ”, безапелационен е той.

Той увери, че дерогацията е обезпечена, има позволение за внасяне на съветски нефт за произвеждане, само че нямаме право да изнасяме нефт: „ Спорният въпрос е дали можем да изнасяме артикули или не – тълкуването на юристите ни е едно, чакаме какво ще каже Европейска комисия. ”

„ Надявам се да се откри решение, което да подхожда на европейската политика, и „ Лукойл ” да работи, с цел да имаме евтини горива ”, сподели още той.

Той даде информация и за наложените санкции от страна на Комисията за енергийно и водно контролиране на компании, които са манипулирали пазара на ток: „ Това е за следствие, което е за действия от 2019 година За страдание, тогава са се правили непозволени дейности. През 2019 година явно не е имало нужният надзор и е имало нарушавания. Три години е процесът по определяне на обстоятелства и взимане на решения. ”
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР