Не е много ясно и към кого да се обърне,

...
Не е много ясно и към кого да се обърне,
Коментари Харесай

Как да се държим в Храма? (само за православни)

Не е доста ясно и към кого да се обърне, по какъв начин и на кого да се помоли


Влизайки в храма, още на входа би трябвало три пъти да се прекръстим. Трите събрани пръста (палецът, показалецът и средният)означават нашата религия в Бога, в Света троица, а двата свити (безименният и дребното кутре) – вярата в Иисус Христос като същински Бог и Човек. С върховете на трите събрани пръста допираме челото, с цел да осветим нашите мисли-корема – с цел да осветим нашето тяло, дясното и лявото рамо – с цел да осветим делата на ръцете си. Така изобразяваме върху себе си кръст.

Най-добре е да стартираме с добре познатите и сгряващи душата молебствия. Навярно всеки си има своя обичана молитва. И несъмнено, всеки православен християнин има личен ангел страж. Но има и настойник, към който е привикнал да се обръща.

Обикновено това е светецът, чието име индивидът носи, или някой от облиците на Богородица. Например ликът на Божията майка, държаща в ръце Младенеца, подготвя да се оплачете от несгодите на ориста и да помолите за благосклонност.

Официалната черква е срещу на избрани облици да се приписва отбрана против дадени житейски проблеми. Но все пак хората имат вяра, че в разнообразни обстановки би трябвало да се обръщаме към избрани светци.

Например към иконата „ Спас Неръкотворни ” е признато да се обръщаме с молебствия за напътствие в верния път, за избавление на душата.

Към чудотворната икона „ Света Живоначална троица “ хората идват с проблеми, които вземат решение ориста им, с молби за най-важното и скъпото.

Към милостта на Владимирската икона на Божията майка нормално се обръщат, когато би трябвало да вземат изключително значими решения, свързани с социална активност, преди значими, съдбоносни моменти в живота.

На иконата „ Всецарица “ („ Пантанаса “) се молят тези, които имат съществени здравословни проблеми.

На свети великомъченик и целител Пантелеймон целият християнски свят също се обръща с молби за излекуване от заболявания.

А Николай Чудотворец се е популяризирал като покровител на всички незаслужено афектирани и покровителства хората, които се намират на път.

На едни светци се молят за излекуване от заболявания, на други – за фамилно благоденствие или за даряване на някакви качества. Обяснението за това нормално може да се откри в житието на светеца. Или той самият е понесъл някакво заболяване или велика тъга, или други посредством него са получили излекуване. Случва се някой светец още приживе да е измолвал от Бога благодатта да е потребен на хората.

Снизхождайки до нашите потребности и немощи, светците влизат в ролята на молитвеници – т.е. тези, които се молят за нас пред Бога. На светците, както и на Бога, човек може да се моли и в храма, и вкъщи, и когато е на път, когато е на работа.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР