Не е малък броят на компаниите, които проявяват интерес към

...
Не е малък броят на компаниите, които проявяват интерес към
Коментари Харесай

Скопие: Имаме амбициозна времева рамка за ж.п. линията към България

Не е дребен броят на фирмите, които демонстрират интерес към плана за създаване на първите две етапи от.
Предквалификационната фаза за този план е открита на 5 януари и завършва на 15 февруари в 10 часа сутринта. Тогава ще стане ясно какъв брой компании са декларирали интерес за присъединяване в търга, който ще дефинира компанията, която ще строи секторите Куманово-Беляковце и Беляковце-Крива Паланка. Това съобщи в изявление за МИА шефът на дружество Македонска железопътна инфраструктура Хари Локвенец.
Очакванията му са до края на февруари да има къс лист с евентуалните реализатори, последван от оповестяване на търга и полеви работи при започване на втората половина на годината.
Според Локвенец, фирмите, които досега са показали интерес за присъединяване в този план, не са малко, което е извънредно значимо. Намерението е да бъде определена най-хубавата от допустимо най-вече компании и най-накрая да бъде завършен този план и да се построи връзка с Черно Море, след което ще продължи реализацията с построяването на връзката с Адриатическо море през западната част на Коридор № 8.
До момента са завършени 54 % от строителните действия в първа фаза. Осигурено е финансирането и на двата стадия от построяването на железопътната линия посредством Европейската банка за възобновяване и развиване. Осигурени са 68 млн. евро безплатна финансова помощ за втората част от плана. По стратегия IPA 2 са обезпечени грантови средства в размер на 60 млн. евро, които би трябвало да стартират да се харчат колкото е допустимо по-скоро.
Що се отнася до съдействието с Българските железници, сега е основана взаимна работна група на техническо равнище, само че поради коронакризата към момента не може да стартира интензивна работа. Има двустранни контакти сред шефовете на железопътната инфраструктура на двете страни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР