Не е лошо в една работна среда да цари приятелска

...
Не е лошо в една работна среда да цари приятелска
Коментари Харесай

Ето защо не е добра идея да бъдем приятели с шефа си

Не е неприятно в една работна среда да царува другарска атмосфера, само че от време на време прекомерно околните връзки сред служащ и шеф не е за препоръчване.

Какви са позитивните страни да сме в другарски връзки с шефа:

Когато възприемате вашият началник като другар, в някои случаи това може да окаже ползотворно въздействие върху качеството на работа. По този метод понижават равнищата на стрес, а колектива става по-задружен и обединен. Често пъти вие ходите дружно по мероприятия, командировки и даже на отмора.

А в този момент идва моментът, в който да разкрием негативните страни от това другарство.

Ако прекалите с околните връзки с вашия началник има риск другите сътрудници да стартират да ви одумват, да ви завиждат и да си мислят, че шефът ви толерира за сметка на тях. А това може да утежни работната среда и да намали качеството на работа. Затова не би трябвало да акцентирате на другарските усеща, а би трябвало да се концентрирайте преди всичко върху работата си. Двете неща не би трябвало да се смесват, с цел да не се наруши работният климат.

Когато сте се сприятелили с директния ви шеф - какво да не вършиме:

Ако сте в отлични връзки с вашия директен началник, не правете грешката да си пишете персонални прекарвания и поздрави през обществената мрежа или на служебния мейл. Замислете се, че в компанията ви тези неща се четат и от други хора и би направило неприятно усещане на всеки.

Все отново вие сте отишли на работа, а не да се забавлявате. Когато сте в другарски връзки с шефа, това не ви обезпечава някакво преимущество пред другите сътрудници и не е добре да изтъквате тази ваша непосредственост, тъй като може единствено да раздразни останалите и да ви навлече неприятни връзки с тях. Пък е не е ясно докога ще продължат вашите другарски връзки с шефа ви. Представете си, че се скарате - тогава към този момент ще си имате врагове, а и ще загубите другарската опора под краката си.

А най-лошото ще стане в случай че шефът напусне или пристигна нов. Тогава сигурно няма да ви е удобно и ще ви е мъчно да възвърнете другарските си взаимоотношения с сътрудниците, които към този момент са ви намразили.

Ако шефът желае да ви споделя прекомерно персонални прекарвания, само че на вас не ви се слуша - по какъв начин да постъпите:

Няма потребност да се преструвате, че сте заинтригувани и да го слушате единствено с едно ухо от почитание. По-добре бъдете откровени и поставете граници, които да му покажат, че не желаете да смесвате персоналните с работните връзки. Намекнете му, че предпочитате да работите за него, а не да бъдете негов слушател и консултант. И без това несъмнено си имате задоволително други проблеми на главата.

Коя е златната среда в работата?

Идеален вид за вас е да имате колегиални връзки с останалите, само че без да ги допускате прекомерно покрай себе си. Бъдете настоятелен и тактични, а в случай че шефът се опита да бъде по-близък с вас, най-добре намерете метод да спазвате практична отдалеченост. Не споделяйте информация за персоналния си живот, тъй като всичко това може да бъде употребявано против вас в предстоящ миг - когато минимум сте очаквали. Когато станете близки с шефа си и на него не му харесва качеството на работата ви, той мъчно ще признае вашите неточности. Това може да се окаже пагубно за неговата компания и за вашето кариерно развиване.

Когато се сприятелявате с хора, които имат управителни функционалности, доста внимавайте кой ще добавите за другар в обществените мрежи. Замислете се, че вашият началник чака от вас да вършите работа и няма да му е доста прелестно да види ваши фотоси от празненства или ваканции, до момента в който се водите отпуска по болест да вземем за пример.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР